„Сега Русия милитаризира Крим и затова трябва да гарантираме, че всички наши съюзници в Черно море и навсякъде другаде са защитени. Така че имаме ротационни сили, по отношение на които сме прозрачни в нашето засилено предно присъствие, което включва източните ни съюзници – Балтика, Полша, със сигурност България и Румъния.“

Това заяви в телефонен брифинг за журналисти в Брюксел постоянният представител на САЩ в НАТО Кей Бейли Хъчисън. Тя говори преди започващата днес двудневна виртуална среща на министрите на отбраната от страните членки на пакта.

„Милитаризацията на Крим, който е много близо до много от съюзниците ни, и незаконният опит той да бъде отнет от Украйна доведоха до нашето засилено присъствие, което не е на постоянна основа, а на ротационно ниво, за да гарантираме, че възпираме всякакви по-нататъшни действия на Русия. И се надяваме, че в бъдеще Крим отново ще се върне към суверенната територия на Украйна“, допълни Хъчисън.

Решението за намаляването на броя на американските войски в Германия не означава, че броят им в Европа ще бъде намален, каза още дипломатката. Според нея в действителност става дума за стремеж тези войски да бъдат по-ефективни чрез съсредоточаването на няколко щаба на едно място и присъствието на сили на други места в Европа. Ще бъде необходима обаче доста работа, за да бъде решено как да бъдат преместени войските и да бъде гарантирано, че има инфраструктура, която ще позволи това движение.

С особен интерес се очаква на срещата да бъде обявено създаването на нов център за космическа защита. Той ще се намира в американската база „Рамщайн“ в Германия. Причина са противоспътниковите системи на Русия и Китай.

Кей Бейли Хъчисън обеща, че САЩ ще бъдат прозрачни и ще предупреждават другите страни, които развиват дейност в Космоса, къде пращат спътници. Така ще бъде избегната опасността от сблъсъци или засичане.

Посланичката комантира и съобщенията, че Турция е провела изпитания на закупените от нея руски ракетни системи С-400:

„Така Турция се отказа от възможността да бъде място на голям обект за поддръжка и производство на F-35, които са следващо поколение изтребители. Те се отказаха от много неща, за да имат в Анкара руска ракетна отбранителна система и ние сме много недоволни, че не можахме да ги разубедим да бъдат и с нашия алианс, и с друг съюзник.“