Искаме реални дигитални срещи на председателския съвет, игнорирате нашите предложения. Това изтъкна за пореден път лидерът на групата на "Демократична България" Методи Лалов в заседанието на Столичния общински съвет днес.

Председателският съвет, който включва представители на всички групи, е мястото, където се определя дневният ред на заседанията на СОС, които се провеждат през 2 седмици. В момента той не се провежда онлайн, както заседанията, а с имейл комуникация. Но всички групи подкрепили това, подчертаха управляващите.

"Аз не казвам присъствено да се събираме, а че пълноценното обсъждане на дневния ред на всяка сесия може да бъде извършено чрез онлайн заседания, динамиката е съвсем различна и не става с разменяне на имейли. Тази практика не е най-добрата и показва желание да бъде елиминран този председателски съвет", заяви Лалов.

Председателят на СОС - Елен Герджиков от ГЕРБ - обаче изтъкна, че от "Демократична България" нямали предложения, на които да не е отговорил.

Малина Едрева, също от управляващите, подчерта, че може да се провежда онлайн председателски съвет.

"Аз не знам вие да сте искали изрично присъствено дигитално провеждане на Председателския съвет. Има решения, да не бъдем непрекъснато недоволни", отбеляза тя.

"Г-жо Едрева, Вие шегувате ли се?", отвърна й Лалов.

"С Вас не мога да си позволя такова нещо", иронизира Едрева.

Причината за недоволството на опозицията е обичайната практика предложенията й да се гледат последни, често да бъдат отлагани - в рамките и отвъд позволеното от правилника. Мария Георгиева изтъкна, че от ДБ на 26 март тази година са внесли искане СОС да възложи на кмета Йорданка Фандъкова да нареди преместване на Паметника на Съветската армия, който се намира в Княжеската градина в София. Въпросното искане още не е разпределено по комисии.

"Не е вярно това, разпределено е. Това, че съответните председатели на комисии не са го сложили в дневния ред, не значи, че документите не са разпределени", заяви Герджиков.

Това е другият метод за контрол кое стига до обсъждане - председателите на комисии имат дори по-голяма свобода на дневния ред и могат да бавят предложенията на опозицията дълго.

Веселин Калановски изтъкна, че има и предложение, внесено съвместно с Калоян Паргов от левицата, за възнагражденията в столичните театри. Въпросното предложение е внесено преди 10 месеца, налице са становища от комисиите, но така и не е стигнало до обсъждане в залата.

"Ще проверя. Ако има на всички комисии становища, трябва да е в дневния ред. Ще проверя след сесията", обеща Герджиков.