Главната прокуратура на Молдова заведе дело за монополизирането на хазартния бизнес в Молдова срещу Васил Божков, съобщи местната медия "New Maker". Главният прокурор Александър Стояногло съобщи на брифинг на 22 октомври, че в случая са замесени длъжностни лица, които са действали "в личен материален интерес или в интерес на трети страни". Някои от тях работили в министерство на икономиката на Молдова и в Лицензионната палата.

Прокуратурата проверява "траекторията на действия, които са допуснали щети за бюджета поради съмнителните схеми на някои чуждестранни компании и монополния контрол върху хазартния бизнес". 

В статията се напомня, че през 2016 година управляващите в Молдова решават да намерят частен партньор на "Националната лотария на Молдова". За тази цел е избрана австрийската компания Novomatic AG, а в сферата на букмейкърството и лотариите -  NGM Company, чийто учредител е регистрираната в Дубай компания NGM SPC Limited. Тя е основана от две български фирми - National Lottery AD и New Games AD, чийто собственик е Васил Божков, пише "New Maker".

"Министерството на икономиката и инфраструктурата "създаде" техническите условия за потенциални партньори да изключат местните компании от този сектор от самото начало. Очевидно е, че всички условия са избрани за конкретна компания", казва Стояногло.

Сред изискванията към партньорите били: наличието на подобен бизнес в друга държава, да се занимават с дейността от поне три години и годишен оборот през последните три години от поне 500 милиона евро. Потенциалните сътрудници трябвало да притежават поне 5 хиляди игрални автомата в "различни европейски страни" и да могат да произвеждат игрални автомати.

Главният прокурор заявява, че след сключването на споразумението, "Националната лотария на Молдова" е трябвало да получи 75 процента от печалбата, а частният партньор - 25 на сто. Вместо това държавата прибрала 11,4 процента от дохода, докато частното дружество - 89,6%, обяснява Стояногло.

По сходна схема у нас сред първите привлечени като обвинями бяха ръководни чиновници от Държавната комисия по хазарта (ДКХ).  Те са част от обявената "първа" организирана престъпна група на Божков - включително и за принуда на длъжностни лица, за извършване на престъпления по служба и за неплащане на такси. Никой засега не е установен като виновен от прокуратурата по вертикала - НАП и МФ.

В резултат с решение, обнародвано в Държавен вестник от 4 август, ДКХ направо бе закрита.