Пак яйца, този път по фасадата на Министерството на финансите. Кратка блокада на кръстовището на Софийския университет и прехвърчали искри между протестиращи и шофьори, сбирка на пл. "Независимост", традиционно шествие до Орлов мост. 

Така премина вечерта на ден 106-и от протестите с искане за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Всъщност протестните демонстрации на 22 октомври започнаха още сутринта. Мястото бе тротоарът пред Висшия съдебен съвет, а причината - дебатите по писмото на Съюза на съдиите, които искат процедура за обявяване Гешев в непригодност за поста, който заема (по закон такава процедура може да се предизвика или от членове на Прокурорската колегия на ВСС, или от правосъдния министър - б.р.).

В тази ранна част от днешните протести главно действащо лице бе и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заедно със съмишленици от обединението.
 

А вечерният протест започна около 18 ч. Тогава бе сбирката на студентите, които неотдавна се присъединиха към демонстрациите. Блокирането на движението пред СУ към 19 ч. донесе и напрежение - шофьорите бяха гневни, че не могат да преминат. Сблъсъци все пак нямаше. А трибуната на протеста на площада бе именно за студентите. Те призоваваха младите хора да се включат в демонстрациите.

След речите на пл. "Независимост" недоволните се отправиха към Министерството на финансите. Досега то не беше обект на яйчена атака, но днес се случи точно това. Само преди ден ведомството, сега оглавявано от Кирил Ананиев, публикува проектобюджета за догодина и прогнозите за следващите 2 години. 

"Почти 4 десетилетия този човек - министърът - се мести от едно бюро на друго бюро. И ползата от него е никаква. От едно министерство, на второ министерство, на трето - утре могат да го сложат за министър на ядрената енергетика, никакъв проблем, ще пасне и там", обяви преди разходката до ведомството адвокат Николай Хаджигенов от Отровното трио.

Арман Бабикян прочете и позиция на Отровното трио в подкрепа на журналистите Сашо Диков, Люба Кулезич и Владимир Береану и на телевизия "Евроком", след като стана ясно, че медията е подложена на проверки от спецслужбите, които искали от нея включително... публична информация. 

"Особен абсурд представлява хипотезата, че тези журналисти и телевизията, в която работят, са засегнали националната сигурност на страната, след като ги проверява освен НАП и ДАНС. Проверката на рекламодателите винаги поставя в застрашено положение фирмите, които са се осмелили да доверят популярността на продуктите и услугите си на този телевизионен канал. Това плаши и бъдещите рекламодатели, като обрича на финансов крах всяка медия, подложена на подобен тормоз" - посочват в позицията си Велислав Минеков, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян.

Протестът накрая завърши на традиционното място - Орлов мост. А заявката за утре е нова мишена за яйцата. 

 

 

Протест днес имаше и в Русе - но различен от този, който тече 106 дни в София. В крайдунавския град на улицата излязоха полицаите с искане за по-справедливо заплащане, след като се оказа, че правителството дава допълнителни пари за много представители на администрацията и публичния сектор. Но не и за служителите на реда. 

Протестът на служителите на МВР в Русе днес. Преди ден демонстрация имаше във Варна. Снимка БТА