Само ден след като министърът на здравеопазването и бранша на ресторантьорите се разбраха, а проф. Констадин Ангелов издаде заповед, с която заведенията могат да работят на 50% капацитет и при спазване на хигиена и дистанция, доц. Ангел Кунчев обяви пред Нова тв, че следващата противоепидемична мярка, която препоръчва, е ограничаване на струпването на хора по какъвто и да е повод. И уточни, че говори за семейни събирания, затваряне на заведения и на стадионите за публика. 

 
Нагледен пример как се "спазват" мерките за дистанция на стадиона и носене на маска на открито при струпване на хора от мача на ЦСКА-София за Лига Европа снощи. Снимка БТА

Доцентът, който е част от Националния оперативен щаб, каза, че това е личното му мнение и предстои да бъдат убедени хората, от които зависи вземането на решението - премиер и министър. Уточни, че преди да се премине към тази стъпка, трябва да се отчетат много фактори. 

По думите на Кунчев в момента в България разпространението на коронавируса е с интензитет, при който 10 носители заразяват 12 души. Според него, дали ще проработят взетите до момента мерки, зависи от държанието на всеки един от нас. А ако те не се спазват, може да се стигне до 5000-6000 новозаразени на ден. За седмица ръстът на заразените е 75%, отчете още той. 

Затваряне на градове, както беше по време на извънредното положение март - май, когато областните центрове бяха с пропускателен режим, е крайна мярка, която се е оказала и не особено ефективна, каза още доц. Кунчев.