Властта ще даде още един шанс на първата партида пенсионери, които ще получат първите пенсии и от втория стълб, да прехвърлят всичките си пари в НОИ. Това ще може да стане в периода от 1 януари на следващата година до 30 юни. Тоест тези около 200 хил. жени ще има допълнителни шест месеца, в които ще могат да направят промяната. 

Това обяви днес социалният министър Деница Сачева по време на парламентарния контрол. Припомняме, че до момента те имаха възможност да направят прехвърлянето до 5 години преди времето, в което трябваше да започнат да получават пенсия. 

Другата важна новина от днес е, че властта най-накрая смята да направи промяна в т.нар. коефициент на редукция, но пък конкретика все още няма. Обсъждали се варианти за кои периоди от осигуряването намалението няма да важи. Т.нар. коефициент на редукция е намаление на пенсията от НОИ, която се прилага, за да може да няма голяма ножица между доходите от пенсии за хората, родени преди 1959 г., и които не са се осигурявали във втори стълб. Тоест - за да бъдат ощетени. Този процент обаче в България е твърде голям - около 20%, а според всички експерти би трябвало да бъде в рамките около 7%. Така с прекомерното намаляване на пенсията от НОИ първите пенсионери с втори стълб реално може да получат по-малко от двете пенсии, отколкото ако са се осигурявали само в НОИ. 

Все още обаче няма никакво решение по проблема с фазата на изплащане на парите от втори стълб - проблем, който продължава да стои от години. Сачева обаче обеща да се намери такова и проектът да бъде качен за обществено обсъждане още през следващите седмици. 

Министърката на труда и социалната политика за пореден път защити политиката на ГЕРБ по рязко увеличение на пенсиите от следващата година. Това според нея било изпълняване на предизборните обещания, нищо че така тотално се изкривява системата и нейната логика. 

Припомняме, че минималната пенсия става 300 лв. от 1 януари, или увеличение с 20 на сто. Другите пенсии скачат по швейцарското правило с по 5%. Увеличава се и таванът на максималната пенсия до 1440 лв., но не се вдига максималният осигурителен доход, който остава на ниво от 3000 лв. Така направена, промяната при минималната пенсия означава, че почти половината пенсионери ще получават такава сума, и то без никакво значение за техния личен осигурителен принос. При това положение, коментират експертите, това вече не е пенсионна система, а социално плащане.