Конституционният съд на Полша отсъди, че абортите в случаи на увреждания на фетуса са противоконситуционни, съобщи Би Би Си

След като решението влезе в сила, абортите ще бъдат изпълнявани само в случаи на изнасилване, кръвосмешение или при риск за здравето на майката.

Групи за защита на правата на човека призоваха правителството да не увеличава ограниченията.

Комисарят на Съвета на Европа по човешките права  отбеляза, че това е "тъжен ден за правата на жените".

"Премахването на основанието за почти всички аборти в Полша означава забрана и нарушаване на правата на човека", написа Дуня Миятович в Туитър.

Законът от 1993 г., разрешаващ аборти при случаи на тежки увреждания на плода - които представляват 98 процента от случаите - бе забранен благодарение на контрола на управляващата националистическа партия "Право и справедливост" над Конституционния съд.

Полша е сред най-религиозните страни в Европа, но нямаше публични призиви за това решение. Години наред социологическите проучвания сочат, че мнозинство от поляците са против забраната на абортите.

Свещеници и католически групи притискаха управляващата партия към по-активни действия, но "Право и справедливост" срещаше отпор както от парламетна, така и сред обществото. През 2016 г. около 100 000 души, предимно жени, излязоха на протест против забраната на абортите.

В края на миналата година достатъчен брой депутати сезираха съда да вземе решение по въпроса. Така правителството успя да избегне дебатирането на въпроса в парламента.

Сега, когато са забранени събиранията на повече от 10 души в големите градове, гражданите ще трябва да потърсят друг начин да изразят недоволството си.

Миналата година в Полша са регистрирани едва 1000 аборта. Същевременно между 80 000 и 120 000 полски жени са потърсили услугата на лекари за аборт в чужбина. 

Международни организации като "Амнести интернешънъл", "Хюман райтс уоч" и "Център за репродуктивни права" обявиха, че ще изпратят международни наблюдатели в съда.