От тази сутрин влиза в сила ново хуманитарно спиране на огъня в Нагорни Карабах. Това бе съобщено в съвместно изявление на Държавния департамент на САЩ и правителствата на Армения и Азербайджан след преговори във Вашингтон, съобщиха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Предходното обявено този месец примирие трая часове. Такава, оказа се, е съдбата и на това, след като Армения и Азербайджан си отправиха взаимни обвинения в нарушаване на споразумението.

Министерството на външните работи на Азербайджан обвини арменските сили, че са бомбардирали град Тертер и съседни села, както и позиции на азербайджанските сили.

"Това показва още веднъж, че Армения подкрепя само на думи принципа за хуманитарно примирие. Всъщност те се крият зад примирието и опитват да се прегрупират и да заемат нови позиции", заяви Хикмет Гаджиев, съветник на президента Илхам Алиев.

Властите в Нагорни Карабах отхвърлиха тези твърдения, а Министерството на отбраната в Ереван обвини Баку в целенасочена дезинформация, предаде ДПА.

По думите на говорител на министерството въоръжените сили на Азербайджан са подновили артилерийския обстрел 45 минути след като е влязъл в сила режимът на спиране на огъня.

Вчера заместник държавният секретар на САЩ Стивън Бийгън е разговарял с външните министри на двете страни Зограб Мнацакян и Джейхун Байрамов. Те са потвърдили ангажимента на страните си към спазване на хуманитарното спиране на огъня, съгласувано в Москва на 10 октомври, предаде ТАСС.

В петък с двамата външни министри във Вашингтон поотделно разговаря държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

В отделно изявление Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, създадена за посредничество за уреждане на конфликта и съпредседателствана от Франция, Русия и САЩ, съобщи, че съпредседателите и външните министри на Армения и Азербайджан ще се срещнат отново на 29 октомври в Женева за дискусии по проблема с Нагорни Карабах.