Президентът Румен Радев е контактно лице на полския си колега, положителен за COVID-19, и задължително трябва да е поставен под 10-дневна карантина.

Такова мнение изрази в ефира на Нова тв директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. 

Както е известно, полският държавен глава Анджей Дуда е с коронавирус, като двамата с Радев са били в контакт при срещата си в Естония през миналата седмица. Вчера следобед Радев обяви, че си е направил още един тест за коронавирус - втори след завръщането си от Талин, и той пак е отрицателен. След което даде заявка, че продължава да изпълнява задълженията си според събитията от календара си "при спазване на санитарните изисквания" и пожела бързо възстановяване на пострадалите от пандемията, в това число на премиера Бойко Борисов. Министър-председателят е положителен за COVID-19, стана ясно вчера. Той бе поставен под карантина заради контакт със заболелия заместник-министър на регионалното развитие Николай Нанков, но в петък тя бе отменена от здравната инспекция след отрицателен тест.

Това поставя въпроса има ли изключения за властимащите спрямо останалите граждани, които задължително остават под 10-дневна карантина, след като са били контактни лица.

"Президентът Радев ще се окаже, че е контактен от първи ред на президента Дуда, според мен трябва да е в 10-дневна карантина. Това е мое лично медицинско виждане", заяви обаче проф. Балтов.

По думите му 5 дни от събитието до свалянето на карантината не са достатъчни. Минимумът е 7 до 10 дни.

"Даже карантината трябва да е 10 дни за всички контактни от първа линия. В рамките на 5 до 7 дни симптомите може да се скрият, да не ги хване дори PCR тест", допълни директорът на "Пирогов".

Иначе по отношение на премиера Балтов отказа да коментира дали той е в рисковата група предвид възраст, тегло, хипертоничните кризи, за които бе съобщавано преди години.

"Рисков е дотолкова, доколкото ще се види как ще се развие клиничната картина", посочи директорът на "Пирогов".

"Доколкото знам, състоянието на премиера е стабилно, колегите от ВМА ще го лекуват", допълни.

Очаквайте подробности.