Държавата трябва да плати за маските и да ги осигури на гражданите по време на пандемия. Това заяви пред Нова тв адвокат Марин Марковски. Той се позова на текстове от Закона за здравето.

"Когато има епидемична вълна, министърът може да определи временни противоепидемични мерки. В конкретния случай задължителни маски, които да се носят. Това е противоепидемичната мярка", каза Марковски.

И допълни, че според закона държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките, като средствата за тяхното осъществяване се осигуряват от държавния и общинските бюджети.

"Според закона, ако има разход, той е за сметка на държавния бюджет. Изпълнението на мярката е слагането на маска", каза Марковски.

И допълни, че текстът е ясен и няма много основания за тълкуване.

"Общият смисъл на закона е: хората трябва да бъдат максимално облекчени, за да се запазят от заразите. Има конституционна норма, че държавата се грижи за живота и здравето. Това тълкуване е свързано и с конституцията", каза още Марковски.

Според него гражданите, на които е наложена глоба за това, че не са носили маска, имат право да обжалват тази глоба и съдът трябва да отмени този акт.

"Не казвам "Долу маските". Маската трябва да се слага. Маска плюс хигиена и отстояние", призова Марковски.

Според адвоката маските би трябвало да бъдат купени от държавата, да ги има в поликлиниките и да бъдат раздавани всеки месец.

"Да се започне от пенсионерите. Поне на пенсионерите да раздават", предложи Марковски.

Той призова да се приеме законов текст, който да санкционира спекула с определени стоки по време на пандемия. А за принципа, че пазарът определя цената, заяви:

"Принципът може да бъде нарушен за определени стоки."