Пореден случай на починал пациент, който не е получил навременна медицинска помощ и лечение.

76-годишен мъж от Плевен почина, след като беше върнат в дома си, тъй като нямало място в университетската болница в града. Тодор Георгиев е бил закаран със задух и симптоми на COVID-19. Случаят е от 19 октомври.

Седмица по-рано Тодор за първи път получава симптоми. След няколко дни личният лекар му предписва антибиотик. Два дни по-късно получава задух, губи вкус и обоняние.

„Обадихме се на личната лекарка, а тя се обади на линейка. Взеха го, приеха го в Спешна помощ в Плевен. Три часа чаках пред Спешна помощ. След това ми казаха, че ще го изпишат”, разказа дъщеря му Ралица Окова пред Нова тв.

В болницата са ѝ обяснили, че му е направен PCR тест и той трябва да изчака резултата вкъщи. Ако е положителен, щели да го приемат на следващия ден. Обяснили ѝ още, че в COVID отделението изобщо нямало места.

Мъжът бил качен на линейката и върнат у дома. Пред вратата обаче паднал и починал.

„Лекарката му правеше сърдечен масаж, но той си беше отишъл”, споделя Ралица Окова.

Говорителят на УМБАЛ "Георги Странски" в Плевен Момчил Цветков обясни, че пациентите със съмнения за COVID-19, но без тест, се настаняват в триаж, в който се изчаква положителната проба. Човек, за когото няма данни, че е с COVID, не може да бъде настанен, защото болницата щяла да се напълни за 1 ден.

„Починал е от остър коронарен инцидент, който няма общо с лечението на симптоми за COVID. Той е получил инфаркт”, заяви Момчил Цветков.

Според дъщерята на починалия пациент обаче той е бил диагностициран с двустранна пневмония, която се развива при болни от COVID-19. 

"Човек, който няма PCR тест, не може да бъде настанен, тъй като ще напълним болниците, за един ден ще ги напълним. Хоспитализира се, ако е в много спешно състояние", твърдят от лечебното заведение.

Директорът на "Пирогов" Асен Балтов по-късно коментира, че човек, който е с дихателна недостатъчност, какъвто е бил пациентът, задължително трябва да бъде приет в болница.

"Независимо че е пълно, трябва да се намери място", каза още Балтов.

Преди дни в Пловдив 49-годишна жена почина, след като ѝ беше отказан прием в пет болници в града заради липса на свободни легла. 

Шефът на БЛС: Няма основания да бъдат забранявани плановите операции

Шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров смята, че плановите операции не трябва да бъдат спирани. Подобна заповед за областите в червената зона издаде в петък вечер здравният министър Костадин Ангелов.
 
„Смятам, че вече няма никакво епидемиологично основание да бъдат забранявани плановите операции и приеми. Тревогата на Българския лекарски съюз е, че ще се случи това, което наблюдавахме пролетта, когато болниците бяха изцяло затворени. Пациентите в страната със заболявания останаха недиагностицирани и лекувани със закъснение”, каза Маджаров пред Нова тв.

Според него сега болниците имат възможност за PCR диагностика при постъпването на всеки пациент.

„Тя е осигурена през цената на пътеката и с допълнителни 20 лева. Всяка болница може да подсигури потока планови пациенти с предварителна диагностика, за да не се застрашава здравето на другите”, каза още той.

Той коментира и предложения бюджет за здравеопазване за следващата година.

„Ако станем свидетели на този окончателен бюджет, който ни се предлага в момента от надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, системата се очаква да бъде силно натоварена. Нещо повече – няма да може да осигурява базовите потребности по отделните видове дейности”, категоричен беше Маджаров.

Свищов обяви дарителска кампания за COVID отделението

Общинският кризисен щаб в Свищов обяви дарителска кампания за разширение и подобряване на условията в COVID отделението в общинската болница "Д-р Димитър Павлович", съобщи БНР.

Леглата в него са общо 15. В момента там се лекуват 7 доказано болни и трима пациенти със съмнение за коронавирусна инфекция.

Дарителската кампания е за постелъчен инвентар, отоплителни уреди и инфузионни стойки за отделението.

Кметът на Свищов и председател на Общинския кризисен щаб Генчо Генчев заяви, че проблемът е с битовите условия. Сключен е договор с лекар-инфекционист, набират се медицински сестри.

В едно от неизползваемите общежития на Стопанската академия в Свищов се подготвят 40 легла при евентуално увеличение на броя на пациентите.

Болниците в Гоце Делчев, Сандански и Петрич в критично положение

От неделя вечер не работят вече и нощните заведения в Благоевград. Към момента според решението на областния щаб те ще останат затворени до 7 ноември. Директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов заяви пред БНТ, че друг тип заведения засега няма да се затварят.

Засега най-критично е положението в болниците в Гоце Делчев, Сандански и Петрич, тъй като капацитетът им е почти запълнен. Прави се всичко възможно за разполагане на нови легла, за да не се връщат хора, които имат нужда от болнично лечение.

Директорът на белодробната болница в Благоевград д-р Петър Георгиев обясни, че заетостта на леглата е от 13 души при нормален капацитет от 10. Основният проблем е с болните, които имат анамнеза, клиника на коронавирус, но нямат положителен PCR тест.