Директорът на столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев е подал оставка. Тя е била приета от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.

Това се казва в кратко съобщение от Министерството на здравеопазването:

"Информираме ви, че в проведен днес разговор между министъра на здравеопазването и директора на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев е подал оставка. Министърът на здравеопазването приема оставката."

Мотиви за оставката не се посочват. Но директорът на столичната РЗИ събра много критики през последните дни за решението си за т. нар. съкратена карантина - първо на президента Румен Радев, след това и на премиера Бойко Борисов, както и на няколко министри.

Президентът беше бързо "освободен" от карантина след трети отрицателен тест. Радев беше в контакт на 16 октомври с шефа на ВВС ген.-майор Димитър Петров, при завръщането си от Естония беше поставен в карантина от РЗИ, която още на другия ден, сряда, беше отменена. Към онзи момент карантината за всички български граждани беше 14 дни. В Естония обаче Радев е контактувал с полския президент Аджей Дуда, който също съобщи по-късно, че е с коронавирус. Вчера Радев съобщи чрез профила си във фейсбук, че съгласно указанията на РЗИ, като контактно на Дуда лице, пак си е направил тест и той пак е отрицателен. След което допълни, че продължава работа съгласно събитията в календара си.

В четвъртък със заповед на здравния министър Костадин Ангелов срокът на карантиниране беше съкратен на 10 дни. В тази хипотеза обаче отново не се вписа премиерът Бойко Борисов. В петък заместник регионалният министър Николай Нанков съобщи, че е с положителен тест за коронавирус, премиерът обяви, че се самоизолира. В събота следобед карантината на Борисов след втори отрицателен тест беше снета отново по нареждане на шефа на РЗИ-София. В неделя премиерът съобщи, че третият му пореден тест обаче е положителен и е с общо неразположение вкъщи. 

Набързо освободени от карантина бяха и здравният министър Кирил Ананиев, както и Севделина Арнаудова от централата на ГЕРБ. Подобен казус имаше и с външната министърка Екатерина Захариева, която имаше контакти с белгийската си колежка, за която стана ясно по-късно, че е хоспитализирана с COVID-19. Захариева стояла на отстояние, обявиха от Външно.

Самият Данчо Пенчев обясни решението си да скъси карантината на управляващи с твърдението, че това е допустимо за хора, които работят на първа линия, и за хора, заети с важни обществени дела.  

Днес към критикуващите се включи и директорът на "Пирогов" Асен Балтов, който обяви, че Радев все още трябва да е под карантина.

"Президентът Радев ще се окаже, че е контактен от първи ред на президента Дуда, според мен трябва да е в 10-дневна карантина. Това е мое лично медицинско виждане", заяви проф. Балтов.

По думите му 5 дни от събитието до свалянето на карантината не са достатъчни. Минимумът е 7 до 10 дни.

Здравният министър Костадин Ангелов, който е сред контактните лица на премиера Борисов, съобщи в понеделник, че дава личен пример и остава под карантина, въпреки че днешният му тест е отрицателен.

Току-що ми съобщиха, че резултатът от PCR-теста ми е негативен. Оставам под карантина 10 дни, считано от петък, 23-ти...

 

Малко по-късно Кирил Добрев (БСП) също заяви, че е сположителен тест.

"Положителното на COVID 19 e, че явно не подминава политиците. В петък PCR тестът ми беше отрицателен, днес обаче е положителен. Протоколът за контактните лица е да се изследват след 7 дни от срещата или по-рано, ако имат симптоми. Надявам се всички, имали контакт с мен, да са отрицателни в тестовете и позитивни в мислите. Съжалявам за причиненото неудобство. Грижата за себе си минава и през грижа за другите. Нека по-малко философстваме и повече да спазваме мерките. Нека изберем друг начин да правим напук на правителството, тук не става въпрос за него, а за лекарите. За българските лекари, които са истински изтощени".

Това написа Добрев на профила си във фейсбук