Две учителки - от Шумен и Разград, са починали от коронавируса в неделя, съобщават местни медии и кореспонденти. Така починалите преподаватели от COVID-19 стават общо трима. Това е трета преподавателка, която губи живота си в рамките на няколки дни.

Директорът на Професионалната гимназия по обществено хранене и химични технологии "Асен Златаров" в Шумен Веселин Тодоров потвърди пред Клуб Z, че тяхна колежка е починала от COVID-19. Тя е преподавала на деца със специални образователни нужди - една от двете подобни паралелки в областта. 49-годишната преподавателка е била хоспитализирана и е издъхнала в интензивното отделение на МБАЛ-Шумен след усложнения от коронавирусната инфекция. Болна е и сестрата на починалата, също учителка в гимназията, но нейното състояние е относително добро. Двете жени се почувствали зле по-миналия петък. 

"Сега ще минаваме за следващите 2 седмици на дистанционно обучение, тъкмо научих за заповедта на министъра и пиша молба към него. Следва дезинфекция на училището, викнал съм национална фирма. Едно ще кажа на всички хора, които се съмняват - има такова нещо като коронавирус", обясни още директорът.

Разградският информационен сайт "Разград 24/7" съобщи за още една починала учителка - от Основно училище "Н. Й. Вапцаров" в града. Трагичната вест е потвърдил директорът на училището. Веднага след като се почувствала зле, 48-годишната преподавателка излязла в болнични и била поставена под карантина. Диагнозата ѝ била поставена по-късно и нямало контактни с нея ученици и колеги. През миналата седмица състоянието на жената се усложнило и се наложило да бъде хоспитализирана, а в неделя починала.

През миналата седмица учителка по география почина в Търговище, а осмокласниците, на които е била класна, разпространиха отворено писмо, че се страхуват да не заразят преподавателите си и отказват да влязат в клас. Училището в крайна сметка мина на дистанционно обучение, а просветният министър Красимир Вълчев тогава коментира, че е премината граница на страха, че има психоза сред учители и родители. Той обясни, че в училището ще влязат психолози.