Премиерът Бойко Борисов използва профила си във фейсбук, за да отправи призив за "стабилност и разбирателство" между лидерите на Франция и Турция - Еманюел Макрон и Реджеп Ердоган.

Ето какво написа премиерът:

"Големите лидери са големи лидери, защото обсъждат големи проблеми. Не си създавайте излишни такива в трудното време, в което живеем. Търсете диалога, а не конфронтацията.

Франция и Еманюел Макрон са били и ще продължат да бъдат стълб на европейското семейство. Това заявих пред моя приятел президента Макрон по време на Европейския съвет в Брюксел, това съм казал и на президента Реджеп Таийп Ердоган.

И пред двамата дадох за пример европейска България, която продължава да е пример в отношенията със съседна Турция. Диалогът и уважението са пътят към стабилност и разбирателство в сложни времена като днешните".

Големите лидери са големи лидери, защото обсъждат големи проблеми. Не си създавайте излишни такива в трудното време, в...

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 26 октомври 2020 г.

Защо се карат Макрон и Ердоган?

Турският държавен глава не се вслуша в думите на българския премиер и днес отново адресира "ислямофобията" на Макрон на всеослушание.

Ердоган, който разчита на подкрепата на крайно религиозните жители на страната си и се опитва да се позиционира като лидер на мюсюлманския свят, призова турските граждани да бойкотират френските стоки, предаде АФП.

"Така както някои във Франция казват "не купувайки турските стоки", аз се обръщам оттук към моята нация: не обръщайте внимание на френските марки, не ги купувайте", заяви Ердоган в реч в Анкара.

Турският държавен глава обяви, че омразата към исляма и мюсюлманите се е превърнала в държавна политика в някои европейски страни.

"Франция действително е част от нацизма. Човекът, който ръководи Франция и който се нуждае от психиатрично лечение, започна да насърчава атаките срещу мюсюлманите", продължи Ердоган.

Междувременно Турция все пак осъди "чудовищното убийство" на френския учител Самюел Пати.

Германската канцлерка Ангела Меркел окачестви като "клеветнически" нападките на турския президент Реджеп Ердоган към френския му колега, предаде Асошиейтед прес.

В защита на Макрон се притече и нидерландският премиер Марк Рюте.

 

 

 "Изявленията на президента Ердоган срещу президента Еманюел Макрон са недопустими. Нидерландия застава решително редом до Франция в защита на общите ценности на ЕС, в защита на свободата на словото, против екстремизма и радикализма", обяви той в туитър.

Вчера подкрепа за Макрон изразиха ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Говорител на върховния представител по външната политика и сигурността потвърди, че Съветът на ЕС по външни работи може да заседава извънредно заради Турция.

Отнощенията между Турция и Франция са в ниска точка от месеци насам. Макрон критикува Турция заради военната ѝ намеса в Сирия и Либия без консултации със съюзниците си в НАТО. Отношенията между двете държави членки на алианса се обтегнаха и след конфронтацията на турски и френски бойни кораби край бреговете на Либия.

Докато ЕС отправя призиви за мир, Франция заема много по-категорична позиция зад Гърция в конфликта ѝ с Турция. Двете съседки спорят относно обширни територии в Източното Средиземноморие. На няколко пъти Турция изпрати изследователски кораби, придружавани от бойни плавателни съдовете, в търсене на природен газ. Те бяха следвани по петите от гръцка флотилия. Франция не само проведе военни учения с Гърция в региона, но също така се превърна в най-големия ѝ доставчик на оръжие.

Последният повод за агресивните коментари между Париж и Анкара са активните мерки на френските власти срещу радикалния ислям, след като чеченски младеж обезглави учителя си по история, защото показал на учениците карикатури на пророка Мохамед.

Мерките включват затварянето на джамия в Парижко предградие, от която са разпространявани съобщения, насаждащи омраза. 

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини френския си колега Еманюел Макрон в ислямофобия и му препоръча психотерапия.

"Какви проблеми има този човек на име Макрон с исляма и с мюсюлманите?", каза Ердоган, цитиран от ТАСС. "Какво можете да кажете за държавен глава, който показва неподходящо отношение към милиони хора в страната си, които изповядват различна религия? Макрон се нуждае от лечение на психични разстройства".