СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Германската полиция задържа рано тази сутрин в област Ренания 8 джихадисти, заподозрени в подготовка на тежки противодържавни престъпления. 

В акцията участваха 240 униформени, съобщи говорител на Дирекцията на полицията в Кьолн.

Операцията под кодовото наименовение “Пътешествие” е осъществена по заповед на Главна прокуратура и под наблюдението на прокуратурата в Кьолн.

Мъжете на възраст от 25 до 35 години са били арестувани в домовете им в Кьолн, Зиген, Бергиш-Гладбах, Кройцтал и Нетфен. Иззет е бил и обилен доказателствен материал.

Всички задържани са с имигрантски корени, но с германско гражданство – Мустафа А., Кайс Б. О., Лазар Б. О., Омар Б. О., Софиен Б. О., Ануар Я., Али Й. и Осман А.

Те били държани под око от май миналата година от оперативна следствена група. Престъпниците разбивали домове, църкви и училища в Кьолн и Зиген. Те продавали плячката и с парите финансирали събратята си джихадисти в Сирия, както и изпращането на набрани от тях доброволци в редиците на радикалната групировка "Ислямска държава" (ИД).

Двама от арестуваните са заподозрени и в подкрепа на две други терористични организации – “Ахрар ал Шам” и “Юнуд ал Шам”.

Германската полиция е по следите и на други 20 души. Те са радикални салафисти, заподозрени като помагачи на вече арестуваните 8 души, както и в изготвянето на фалишиви паспорти.

Очаква се още днес съд в Кьолн да се произнесе по мерките за неотклонение на задържаните. Вън от съмнение е, че те ще изчакат съдебните си процеси зад решетки.