Премиерът Бойко Борисов, който даде положителна проба за COVID-19, обяви днес с публикация във фейсбук профила си какво е състоянието му. Посочва, че има симптоми на общо неразположение, но това не му пречи да изпълнява служебните си задължения.

Борисов благодари на всички, проявили внимание и подкрепа, допълва, че се лекува като всеки български гражданин, посочва, че българските лекари са най-добрите в света и накрая призовава всички да спазват мерките.

Ето какво написа той:

"Благодаря на всички, които проявяват внимание и подкрепа. Няма промяна в здравословното ми състояние: все още съм със симптоми на общо неразположение. Лекувам се като всеки български гражданин, на който е предписано домашно лечение от личния му лекар. Общото ми състояние не ми пречи да продължавам да изпълнявам служебните си задължения. Уверен съм, че нашето общество, водено от нашите лекари, които са едни от най-добрите в света, ще премине и през това изпитание. Спазвайте мерките и се пазете!"

Премиерът съобщи в неделя следобед, че е с положителен резултат от теста си за коронавирусна инфекция. Уточни, че чувства общо неразположение, но остава на домашно лечение, а малко по-късно от пресцентъра на Министерския съвет допълниха, че на този етап не се налага да бъде заместен от вицепремиер.

Преди това, в петък следобед, заместник регионалният министър Николай Нанков съобщи, че е с коронавирус, а премиерът Борисов, финансовият министър Кирил Ананиев, министърките на земеделието Десислава Танева и на строителството Петя Аврамова, както и Севделина Арнаудова от централата на ГЕРБ бяха поставени под карантина. Борисов съобщи, че се е самоизолирал и че последно е контактувал с Нанков преди пет дни, т. е. в неделя, 18 октомври. Бе му направен PCR тест, който излезе отрицателен и така премиерът бе освободен от карантината, която иначе според здравните власти трябва да трае 10 дни, въпреки отрицателния резултат от теста. За Борисов (както по-рано и за президента Румен Радев) бе направено изключение.

Така в петък премиерът имаше среща с делегация от САЩ, на която беше и посланичката на Вашингтон в България Херо Мустафа. Тогава заместник-държавният секретар на САЩ Кийт Крак и транспортният министър Росен Желязков подписаха Съвместно изявление за съвместна декларация на България и САЩ по въпросите на сигурността на 5G мрежите. Министърката на енергетиката Теменужка Петкова и помощник-държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд пък подписаха Mеморандум за разбирателство между правителствата на България и САЩ за стратегическо сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели.