Google отбелязва днес 142 години от рождението на доктор Стамен Григоров - откривателя на лактобацилус булгарикус.

На заглавната страница на световната търсачка се появи илюстрация - рисунка на българския микробиолог с лъжица в ръка и купа с кисело мляко в скута, а около него - традиционни български продукти и гозби.

Д-р Григоров е роден на 27 октомври 1878 година в Студен извор. Той е микробиолог и лекар.

През 1905 г. д-р Стамен Григоров за пръв път описва млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко. Първоначално описва млечнокиселата пръчица като бацил А. По-късно микроорганизмът е наречен лактобацилус булгарикус - в чест на родината на неговия първооткривател.

Днес официалното име на този микроорганизъм е Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905.

На д-р Стамен Григоров са предложени редица престижни постове – професор в Женевския университет, директор на Пастьоровия институт в Сао Пауло и други. Той отказва и в края на 1905 г. се връща в своето отечество. Започва работа като околийски лекар и управител на болницата в Трън – днес тя носи неговото име, разказва Уикипедия. След завръщането си започва изследвания за създаване на противотуберкулозна ваксина. Негова статия по темата излиза на 29 декември 1906 г. в парижкото списание "Прес медикал".

През Балканската война заминава на фронта, където е военен лекар. През Първата световна война д-р Григоров отново е военен лекар на фронта. В Петричко се бори с избухналата холерна епидемия. Награден е с орден "За храброст" и златен медал "Червен кръст".

Умира на 27 октомври 1945 г. в София. Днес в центъра на с. Студен извор в реставрирана къща е създаден Музей на киселото мляко. Родната къща на д-р Стамен Григоров се намира в началото на селото в близост до музея.