Антителата срещу коронавируса намаляват бързо след прекарване на инфекцията. Това сочат изводите от изследване на Imperial College в Лондон сред населението на Великобритания, съобщава Ройтерс.

Данните предполагат, че може би защитата на хора, които са се изчистили от вируса, не трае дълго и това повдига въпроса как ще се създаде т. нар. стаден имунитет.

Повече от 350 000 души в Англия са се включили в проучването REACT-2. Учените проследяват какво се случва с хора, които са изградили антитела по време на първата вълна на епидемията. Резултатите показват спад - от 60 на 1000 души с антитела в края на юни до 44 на 1000 души през септември.

Това повдига и въпроса за намаляващия процент от населението, което може да посрещне втората вълна с изграден имунитет. 

Спадът е най-значителен при пациентите над 65-годишна възраст, както и при тези, които са изкарали инфекцията с леки симптоми или безсимптомно. Броят на медиците, които са запазили антителата си, остава сравнително висок. Според учените това се дължи на честото им излагане на вируса.

Изследователите отбелязват, че имунитетът на коронавируса е област с много неизвестни като голяма роля тук играят T-клетките, както и B-клетките, които могат да стимулират бързо производство на антитела при ново излагане на вируса. Но според изследователите, ако се съди по опита от предишни коронавируси, имунитетът не продължава дълго.

Все още има малко потвърдени случаи на повторно заразяване с COVID-19 в света. (Наскоро стана ясно, че един заместник-кметовете на Русе - Енчо Енчев, отново е заразен и е с двустранна пневмония. За първи път Енчев беше диагностициран в началото на юни, като заболяването му протече без изразени симптоми.). Според учените това може да се дължи на имунитета, създаден от първата вълна през март-април, който започва да отшумява сега.

Откритията на имунолозите от Imperial College не омаловажават нуждата от ваксина. Те предупреждават, че при някои хора може да се наложи реваксинация, ако имунитетът им намалява с времето.