Мощен взрив на бомба разтърси тази сутрин ислямско духовно училище в покрайнините на северозападния пакистански град Пешавар, убивайки най-малко осем семинаристи и ранявайки 136, съобщиха говорители на полицията и на местна болница, цитирани от Асошиейтед прес.
Взривът избухва в момент, когато виден теолог е изнасял лекция за доктрините на исляма в главната зала на медресето на джамия Зубайрия, съобщи полицейският служител Вакар Азим. Служителят каза, че според резултатите от първоначалното разследване бомбата е избухнала минути след като някой е оставил чанта в медресето.
Телевизионни кадри показаха щетите върху главната зала, където е избухнала бомбата. Залата е осеяна със счупени стъкла, а килимът й - с петна от кръв. Според полицията за атаката са били използвани най-малко 5 килограма експлозив.
Няколко от ранените са в критично състояние, а здравните власти се опасяват, че броят на жертвите може още да нарасне. Властите съобщиха, че няколко учители и служители на духовното училище също са били ранени при атаката.
Пакистанският премиер Имран Хан осъди атаката и поиска от властите да осигурят предоставянето на най-добрата възможна медицинска помощ на ранените.

"Искам да уверя народа си, че ще гарантираме отговорните за тази подла варварска атака да бъдат изправени пред правосъдието", заяви Хан.

Засега никой не е поел отговорност за терористичната атаката в Пешавар, който е столица на граничната с Афганистан пакистанска провинция Хайбер-Пахтунхва. Провинцията е ставала сцена и на други подобни екстремистки атаки през последните години.

БТА