Възможно е и по-малките ученици да преминат на дистанционно обучение, след като вчера здравните власти решиха на национално ниво онлайн да участ гимназисти и студенти. Въвеждане на вечерен час в национален мащаб не се обмисля. Много е вероятно обаче да бъде удължена извънредната епидемична обстановка, както и наложените вчера мерки.

Това заяви в студиото на бТВ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор и член на Националния щаб за борба с коронавируса.

Самият Кунчев се включи в ефир в скайп, тъй като е в самоизолация след контакт с премиера Бойко Борисов, който даде положителна проба за COVID-19. В този контекст той обяви, че ще иска прецизиране на заповедта за карантината - хората да се поставят сами под такава, тъй като здравните власти не смогвали да напишат предписания за всички инфектирани и контактните на тях лица.

Сегашните мерки може да бъдат удължени, стана ясно още от думите му, "ако не успеем да пречупим тази крива - да задържим броя и после да го намалим".

По думите на Кунчев до налагане на нови мерки на национално ниво се е стигнало заради това, че през последната седмица с всеки ден се отбелязва рекорд на новоинфектираните, а натискът върху болниците става твърде голям - 150-160 на 10 000 заболеваемост. Първата стъпка беше по региони, не е отпаднала и възможността областните щабове да могат да променят мерките и въвеждат допълнителни, отбеляза Кунчев.

Праг, при който да се налагат още мерки на национално ниво обаче няма - заяви той.

"Няма такъв праг и няма как да има за ново заболяване. Има за заболявания, които познаваме - при грипа, например, имаме точни математически модели. Но при заболяване, което познваме от 8 месеца и не спира да ни изненадва, това няма как да стане", заяви Кунчев.

По думите му училищата не са най-големият проблем. При инкубационен период от 4-5 дни няма как да берем плодовете от 15 септември, отбеляза Кунчев, като обаче допълни, че при децата заболяването протича най-често безсимптомно.

На въпрос за преминаване към дистанционно обучение и на учениците до 8 клас, Кунчев отвърна, че "да, много е вероятно и при малките ученици" да се наложи временно такава мярка.

"При тях процесът на дистанционното обучение е много по-труден и влияе на качеството, но данните ще покажат дали ще се наложи", уточни Кунчев.

Макар да даде като пример град в Нова Зеландия, отбелязал само 12 нови случая, след като е бил въведен вечерен час, според Кунчев такъв в България не е наложителен. "Според мен не е от най-ефективните мерки и затруднява гражданите", посочи той, но допълни, че по преценка на общинските и областните щабове такъв може да се въведе. 

"Със сигурност ще увеличим извънредната епидемична обстановка (сега е до 30 ноември), ако нещата вървят така. При сезонния грип има 2-3-4 седмици пикове, но не знаем този ще спази ли правилата", посочи още членът на НОЩ.

Той коментира и оставката на директора на столичната РЗИ Данчо Пенчев, като посочи първо, че много съжалява за това, защото Пенчев е изнесъл голяма тежест. Но и призна, че оставката е плод на свалените карантини на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев само след отрицателни тестове, без да са спазили 10-дневната карантина. 

Кунчев обаче не можа да отговори на въпроса Пенчев сам ли е решил да свали карантините им. Заяви само, че това е станало "вероятно от подбуди, които са напълно разбираеми - да не се пречи на процеса на управление на държавата".

Кунчев все пак призна, че има формално нарушение на правилата.

"Не знам защо го приемате като привилегии, имам друго мнение по въпроса. Очевидно от социална гледна точка хората го приемат като неравенство. За болници и социални работници трябва да има изключения. Очевидно вече не правим изключения. Аз съм 10 дни вкъщи, вероятно щяхме да сме по-ефективни на работното си място, но такива са правилата, ще трябва да минем и през това изпитание", заяви още той.

И в заключение обяви, че предлага в новите заповеди да се запише и самоизолация, защото служителите на РЗИ няма как да се справят. При 1000 случая в Софийско на ден, това значи 4000-5000 контактни лица и физически няма как РЗИ да изготви 5000 предписания, мотивира се той. Но дали хората ще са в болничен, в платен или неплатен отпуск или друго - не стана ясно.