Здравният министър Костадин Ангелов прехвърли основната отговорност за налагането на противоепидемиологичните мерки за ограничаване на разпространието на коронавирусната инфекция върху главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. В момента и двамата са под карантина заради контакт от петък с болния от COVID-19 премиер Бойко Борисов. Ангелов също така каза, че изключения от 10-дневната карантина няма да има, но не знае дали в момента президентът Румен Радев е в самоизолация.

 

"В момента, в който главният държавен здравен инспектор входира мерките си като предожение, същия ден моята заповед беше факт. Мерките трябваше да бъдат изпипани във всеки един детайл. Аз не смятам, че сме се забавили", каза Ангелов по Нова тв на въпрос дали обявените снощи ограничения не са закъснели на фона на рязко нарастващия брой заразени, хоспитализирани и починали.

Непрекъснато расте и числото на заразените медици, само за последното денонощие те са със 72-ма повече. Болниците обявяват, че са запълнили капацитета си, има все повече сигнали за върнати пациенти.

 
Здравният министър, който издава заповедите за ограничителните мерки, довчера се придържаше към говоренето за носенето на маски, дистанция, а решенията за едно или друго ограничение той изтъкваше, че трябва да се взема на местно ниво от областните кооридинационни щабове в зависимост от конкретната обстановка по места. В същото време обаче нови и нови области влизат в червената зона със заболеваемост от над 120 души на 100 хил. население.

Костадин Ангелов обяви по Нова тв, че не се поддава на политическо влияние.

"На мен нито един политик не се е опитвал да ми влияе. Единствените хора, които съм допуснал да ми влияят, са професионалистите", твърди той.

Министърът категорично отхвърли възможността да има изключения в 10-дневната карантина. Казусът се появи около бързо съкратената изолация първо на президента Румен Радев, после и на премиера Бойко Борисов и някои министри. Впоследствие Борисов се оказа с положителен тест.

В понеделник оставка подаде директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев, мотиви не бяха огласени, но той беше човекът, чийто подпис седеше под отменените карантини на властниците. Според Ангелов обаче оставката на Пенчев нямала нищо общо с това, била си по лични мотиви. Главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев вчера допусна, че трябва да се мисли за поправка в карантинните правила за хора на държавни ръководни позиции. Министърът отново отрече да има нещо подобно.

"Категорично такава поправка нито е мислена, нито ще бъде направена. Законът е равен за всички българи", каза той.

После добави, че "министърът на здравеопазването не определя карантината". Напомни, че тя е 10 дни за всички български граждани.

Ангелов изпадна в известно затруднение на въпроса под карантина ли е тогава все още президентът. Според здравния министър било грешка отменянето на изолацията на държавния глава. Той обясни още:

"Твърдението, че президентът не е под карантина, не е вярно. Нямам достъп до данните, че президентът не е под карантина." 

На въпрос очакват ли се нови мерки и какви ще са те, Ангелов отново отговори:

"Решението не го взема еднолично здравният министър, взема се след предложение на главния държавен здравен инспектор. Важното е всяка една мерка да се следи. Медицината не е математика, не е две плюс две. "

Той определи бюджета за догодина в частта за здравеопазване като реалистичен.

За състоянието на премиера Борисов министърът обясни, че е добро:

"Чуваме се по няколко пъти на ден, той е добре, обсъждаме всичко, което се случва в държавата в областта на здравеопазването."

Информация как е лекуван Борисов не даде, защото била в обхвата на личните данни, но на министър-председателя се прилагала терапия като на всеки друг пациент.