В Сливен е имало панаир за Димитровден, макар че снимката, която разбуни социалните мрежи - на бурен "пир по време на чума", вероятно е от предходни години... Това стана ясно тази сутрин от репортаж на Нова тв.

Панаирът се е случил, след като - по информация на телевизията - специално е била изменена противоепидемичната заповед, само и само да се състоят лунапаркът и другите събития около празника на града. Областта е в червена зона по брой заразени, но вместо да влезе в сила наредбата, забраняваща подобни веселби на 24 октомври, тя е изменена така, че да действа от 0 ч на 27 октомври - след купона.

Самият областен Чавдар Божурски обаче признава, че заповедта му била частично променена "предвид обстановката и всички тия мероприятия", в които лично взел участие и той.

Според него мерките били изпълнени безупречно, възможно е да е имало и пропуски, защото мероприятията били много.

„Не съм виждал снимката и не мога да коментирам дали е от тази година."

Това беше изчерпателният отговор на въпрос - ще погледне ли поне снимката. Областният, който лично е изменил заповедта си, заключи:

"Не е въпросът в една снимка и в едно мероприятие! Въпросът е в цялостното ни поведение и цялостната ни отговорност оттук нататък.

Не разбирам тази полемика кой е по-малко и повече отговорен, всички сме отговорни”, разясни още Божурски.

Той коментира и мерките, които са взети, за да издържи здравната система в региона.

„Почти три пъти е увеличен броят на леглата в областта. Разкрита е и нова лаборатория в една от частните болници. Всекидневно се санкционират хората, неспазващи мерките”, изброи гордо той.

На въпрос не трябваше ли панаирът да бъда отменен заради вируса, Божурски заяви, че нищо не бива да бъде отменяно, ако се спазват мерките.