Група руски военни кораби се намират в северните води на Австралия, пише в. "Острейлиън".

Те ще патрулират в района по време на визитата на руския президент Владимир Путин на 15 и 16 ноември. Тогава в град Бризбейн ще се състои срещата на Г-20. Там ще се съберат лидерите на 20-те най-развити икономики в света.

Австралийски патрулни кораби и разузнавателни самолети постоянно наблюдават руските съдове.

Очаква се руските кораби да останат в международни води в рамките на международниге закони, известни като "право на транзит в открито море". Международното право допуска това.

Същевременно австралийските власти нямат сведения за кораби от други държави, които да съпровождат лидерите им. Само Русия се реши на подсобна акция, отбелязва "Острейлиън".

Чиновниците в Канбера смятат, че това е надуване на мускули от страна на Москва. То може да е свързано със заканата на австралийския премиер Тони Абът да повали Путин на земята в словесна битка помежду им на форума на Г-20.

Пристигналите край Австралия руски кораби са от Тихоокеанския флот на страната. В групата са ракетният крайцер "Варяг" (бивш "Червена Украйна"), разрушителят "Маршал Шапошников", танкерът "Борис Бутома" и спасителният съд "Фотий Крилов". Отрядът излязъл в Тихия океан на 23 октомври.

Руски военни кораби съпровождаха и визитата на Дмитрий Медведев като президент в Сан Франциско през 2010 г., припомня ТАСС. Руски боен кораб бе и край Сингапур през 2009 г., когато там се състоя срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

В момента отношенията между Русия и Австралия, която е домакин на форума на Г-20, не са особено добри. Те се обтегнаха след свалянето на малайзийския самолет над Украйна през юли, когато загинаха 298 души. Масло в огъня наля Тони Абът със заканата си срещу Путин.

Преди това Абът дори обмисляше възможността руският президент да не бъде поканен на срещата в Бризбейн, но се откаа от това след консултация с другите лидери от Г-20. 

Австралийската сенаторка Джаки Лемби предложи компромисен вариант - благотворителен двубой между Аблът и путин, а слвед това - барбекю с водка.