Борат Сагдиев, казахският журналист, който преди 14 години откри Америка, се завръща в САЩ в новия филм „Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan“. Продължението на „Борат“ изненада, но и зарадва мнозина.

Премиерата бе на 23 октомври в „Амазон прайм“ и само за няколко дни продукцията получи много добри отзиви в специализирания сайт за филмова и тв критика „Ротън Томатоус“ – 85% са позитивните ревюта на експертите, високо е и одобрението на публиката.

В „Борат 2“ журналистът Борат (Саша Барън Коен) тъкмо е излежал присъдата си в затвора за обида на държавата, когато той отново тръгва към Америка, вече със специална мисия – да спечели доверието на американския президент и да връчи подарък на неговото вице. Този път има и компания – дъщеря му (в ролята Мария Бакалова), която мечтае също като „принцеса Мелания“ да живее в златна клетка. Борат ще се сблъска с консервативната страна на Америка, ще присъства на събитие с участието на настоящия вицепрезидент Майк Пенс, ще успее да привлече пред камерата си както обикновени американци, така и някои губернатори.

Атмосферета е същата като в първия филм и макар да идва 14 години по-късно в различна Америка, „Борат 2“ е по-добър от оригиналната продукция, смята Стефани Закарек в „Тайм“. Едно от най-сполучливите продължения в киноисторията, според нея, вторият филм предизвиква няколко вида смях – понякога заради искрения си, на места вулгарен, хумор, друг път заради горчивия смях от осъзнаването, че персонажите са вдъхновени от реални лица.

Борат пристига в Америка под предтекст, че снима нов документален филм и бързо успява да спечели доверието на американците, които охотно се съгласяват с неговите хомофобска, расистка, антисемитска и дискриминационна реторика.

„Той разкрива най-лошото от американците, дори и под дружелюбния им облик – пише Закарек. – Но макар повечето от обектите на неговия тормоз да заслужават това, което им се случва, забелязват се и нотки на жестокост в държанието му. Някои от хората, с които се подиграва, са го приели изключително мило, отворили са домовете си за този странен пътник от друга държава, като дори му дават съвети как да използва тоалетната хартия.“

Мнозина критици отбелязват ролята на Бакалова, българската актриса, която някои зрители може би са гледали като майката на Иван Бърнев в „Бащата“ на младини. В „Борат 2“ тя влиза в ролята на 15-годишната Тутар, дивата дъщеря на главния персонаж, едно от най-големите му разочарования и „най-старата неомъжена жена в Казахстан“. Тя се озовава случайно в Америка – на нейно място в автомобилното ремарке е трябвало да се вози маймуна. Но вместо да се върне с неуспешно изпълнена мисия обратно в родината си, Борат решава да се възползва от създалата се ситуация и започва да обучава Тутар като подарък за Майкъл Пенс. Както ще се окаже по-късно, тя е много по-добър подарък за него от обикновена маймуна.

Когато трансформацията ѝ е готова, Борат разбира, че Пенс ще има събитие наблизо. Предрешава се като мъж, представя се за Макдоналд Тръмп и се вмъква непоканен на конференция на консерваторите, метнал дъщеря си през рамо.

„Майкъл Пенис, донесох ти момичето“, изкрещява той пред пълната зала.

Бакалова е „удивителна“ в ролята, отбелязва Закарек.

В тези 14 години, които изминаха от оригиналния филм, нещата в Америка са тръгнали на зле, пише Майкъл О’Съливан във „Вашингтон поуст“. Това е чудесна новина за хора като Барън Коен и комедията му, но говори за потресаващото състояние на човешката раса.

„На места филмът е насмешливо детински, завърта ти главата с това, което на Коен му се разминава, подхранен е с гняв, който позволява дори на най-леките хапливи закачки да пускат кръв. Жили съзнанието по начин, който остава дълго след финалните надписи – пише О’Съливан. – Това е комедия, създадена от възмущение и ужас, която предизвиква смях, но не като лечение за това, от което страдаме, нито дори като балсам с временно действие. Близко до това чувство – остра болка, последвана от облекчение – е когато отлепиш с рязко движение лепенка върху отворена рана.“

В „Борат 2“ няма нищо, което да се доближава до елегантния социален експеримент на оригиналния филм, смята Девика Гириш в „Ню Йорк Таймс“, едно от малкото негативни ревюта на продължението.

Свежест внася единствено присъствието на Бакалова, което предлага промяна в темпото, задавано от хумора на Борат на фалическа тематика, отбелязва авторката. Зрителят първо вижда Тутар като дива, затворена тийнейджърка, която вярва, че жената ще умре, ако работи, шофира или мастурбира, но бавно навлиза в света на американките – запознава се с магазини за дрехи, салони за красота, центрове против абортите и най-накрая с клиника за пластична хирургия.

„В тези срещи Бакалова е равна на Барън Коен и се отдава на ролята без следа от самоосъзнатост – пише Гириш. – Тя улавя обезпокоителна гама от сексистки нагласи, които бавно се натрупват за финала, вероятно единственият политически натоварен момент, включващ личния адвокат на президента Тръмп Рудолф Джулиани.“

Заради представянето на Казахстан в не особено добра светлина „Борат“ бе забранен в страната през 2006 г., когато властите дори заплашиха, че ще съдят Барън Коен. Очакванията бяха, че и продължението ще бъде приет по същия начин. Но вместо това туристическият борд на Казахстан се възползва от създалата се популярност на двата филма и използва известната фраза на Борат „very nice“ (много хубаво) в новата си рекламна кампания.

„Природата на Казахстан е много хубава. Храната е много хубава. И хората, въпреки шегите на Борат, които подсказват обратното, са някои от най-хубавите на света“, каза в изявление Кайрат Садвакасов, зам.-председател на борда на туризма в Казахстан.

Филмовите критици в страната посрещат със смесени чувства продължението. Казахстано-американската филмова асоциация излезе с изявление, в което казва, че продукцията „промотира расизъм, културна апроприация и ксенофобия“.

„Защо нашата малка нация е обект на публични подигравки?“, питат от групата в писмо, изпратено до разпространителите на „Борат 2“ „Амазон“.

 

 

"Площад Славейков"