"Кой ще изпълнява следващия бюджет? Ще го изпълняваме пак ние, затова си правим разчетите до март, за да можем да ползваме парите, които сме си осигурили ние. Ако народът ни даде да сме първа политическа сила и ГЕРБ да управлява отново, ние ще сме тези, които ще продължм да изпълняваме. Това е следизборен бюджет".

Това заяви премиерът Бойко Борисов във видео, публикувано на профила му във фейсбук. Вижда се как Борисов, който е под карантина у дома си, провежда съвещание с участието на министри от кабинета. Думите му бяха в отговор на критиките към бюджета затова, че е предизборен и разходите са много увеличени.

"Само допреди месеци ни обясняваха защо не даваме пари на хората. Сега когато вашите екипи изработиха програми, намериха средства... Във всички системи се сложиха повече пари, за да можем да преодолеем тази ужасяваща пандемия", продължи Борисов.

И за пореден път припомни, че правителствата на БСП винаги са му оставяли плащания, които не са били обезпечени финансово. Не пропусна да спомене и милиардите, които неговото правителство е трябвало да плаща за КТБ. АЕЦ "Белене" и т.н.

"С кои очи вие излизате да ми говорите, че ми е предизборен бюджетът", попита Борисов, визирайки най-вече БСП.

И допълни:

"Кой ще управлява знаят Господ и българският народ. Който си изберат, той ще носи отоворност. Така сме направили бюджета, че да можем да си го изпълним и следващата година. Ако народът иска друг..."

"С цялото уважение към младите и хората, които не ни харесват..."

Премиерът продължи с размислите за демокрацията и кой кого харесва.

"Понеже с цялото си уважение към младите и хората, които със сигурност не ни харесват, ние не харесваме тях, иначе щяхме да сме една партия. Едно време имаше БКП и един Отечествен фронт. Толкоз. Сега много партии, защото хората са по-умни, по-интелигентни, могат да намират това, което им е най-интересно, или което да ги представлява. Затова са повече партиите. Едни харесват нас, други харесват други. И накрая демокрацията казва как се прави правителство", добави още той.  

Продължи и като коментира по адрес на президента Румен Радев, който остро разкритикува вчера бюджета:

"Що не каза - аз съм против протестите, които искат пари",  попита задочно Борисов държавния глава.

"Да му дават един ден карантина, сякаш е извънземно."

Борисов, който е заразен с коронавирус, призова:

"Пазете се много, защото това си е гадно".

Той изтъкна, че всички негови министри си спазват карантината, защото не са "богопомазани като президента Радев". 

 

"Да му дават един ден карантина, сякаш е извънземен, затова се разделихме с шефа на РЗИ. Очаквам, след като ВВС пламна, сега и сухопътните войски да бъдат приземени с тези глупости, които правят. Това е разликата между Европа и България. Законът е само за тези, които не харесваш. Затова в Брюксел говорят за борба с корупцията по високите етажи. С тези, които се имат за недосегаеми, че могат да правят всичко. На всеки човек нарушил карнатината му се прави досъдебно производство", каза Борисов.

"Мутафчийски да не ми иска доброволци. Цялото ВВС е във военна болница"

Тук в разговора се намеси вътрешният министър Христо Терзийски, който заяви, че  в момента вървят над  3100 досъдебни производства срещу хора, нарушили карантината.

"Държавният глава се разхожда с разрешение на военния министър по всички правила", продължи Борисов. 

"Не мога да забраня на държавния глава да посещава гарнизони", оправда се Красимир Каракачанов.

"Мутафчийски да не ми иска доброволци. Цялото ВВС  (Към момента е известно, че във ВМА се лекуват шефът на ВВС ген.-майор Димитър Петров и командирът на авиобазата в Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев - бел. ред.) е във военна болница. Ние като бяхме под карантина, ходихме ли някъде? Не ходихме", каза още Борисов. 

"10 дена не съм излизал", оплака се Каракачанов.

Малко факти около карантината

Фактите около карантината на властимащите обаче са малко по-различни. Шефът на РЗИ-София Данчо Пенчев, който бе освободен от поста, както каза и самият Борисов, наистина съкрати карантината на Радев. Той обаче направи това и по отношение на премиера, на Севделина Аранудва и на финансовия министър Кирил Ананиев.

Според решението на Пенчев при следващ отрицателен тест карантината на управляващите беше отменена. Това се случи при завръщането на Радев от Естония. Президентът за няколко часа беше поставен в изолация заради общуването му с шефа на ВВС ген.-майор Димитър Петров, но след нов отрицателен тест беше освободен от задължението да не общува с други хора като потенциален източник на зараза.

В неделя президентът не пропусна да съобщи, че е с пореден отрицателен тест и да пожелае бързо възстановяване на всички болни, сред тях и на министър-председателя. Във вторник Радев обясни, че по закон има ясно определен орган, който е оторизиран и компетентен да налага и да отменя карантина, а именно - РЗИ.

Не закъсня и реакцията от "Дондуков" 2.

"Противоречивите обяснения на изпълнителната власт будят все повече въпроси за действителните причини за оставката на д-р Данчо Пенчев. Достоверността на твърденията на министър-председателя, не само по тази тема, са под въпрос. Единствено д-р Данчо Пенчев може да внесе яснота за причините, които са го накарали да подаде оставка", беше реакцията на президента Радев, разпространена от прессекретариата му. 

Още едно видео

По-късно Борисов пусна още едно видео, в което заяви, че неговите политически противници така са подплашили хората, че те отново ще изберат "стабилността".