Готвените нови реформи в спесцлужбите притесняват партньорите ни в ЕС и НАТО. Дипломатически представители на държавите от двата съюза са отправяли запитвания и са "изразили загриженост" как ще се работи.

Това каза за Клуб Z високопоставен източник от Министерския съвет.

Повод за коментара му стана публикация на британския посланик у нас Джонатан Алан, посветена на глобалната сигурност в контекста на събитията в Украйна, Сирия и Ирак, в което по дипломатичен начин изразява резерви към готвените поредни промени в службите. Такива вече бяха анонсирани от ГЕРБ и от Реформаторския блок.

Без нови радикални промени

"Великобритания работи в тясно сътрудничество с България по редица въпроси в областта на правоприлагането и по-конкретно в борбата срещу организираната престъпност и тероризма. Ценим високо сътрудничеството ни с българските агенции по сигурността (например ДАНС и неговите служители), като в миналото сме се радвали на значителни успехи.

Но имаше и големи предизвикателства – през 2013 г. беше извършена съществена реорганизация в сектора за сигурност без никакви консултации или подготовка. При тази реорганизация дълго време енергията беше насочена по-скоро навътре към структурните промени, отколкото навън към борбата с престъпността.

Разбира се, всяка страна има право да решава как да организира своите органи за сигурност. Но във времена, когато България е изправена пред големи предизвикателства по отношение на организираната престъпност и корупцията, нов период на радикални промени би намалил ефективността на нашето партньорство. Надяваме се всяка промяна ще бъде съгласувана, внимателно планирана и внедрена постепенно и търпеливо", пише дипломат номер едно на Великобритания.

Много други представители на партньорските ни служби са изразили загриженост как ще се работи с поредните реформи в службите, но засега само г-н Алан го изрази публично, коментира източникът ни.

ГЕРБ връща ГДБОП в МВР

На този фон днес и от ГЕРБ, и от Реформаторския блок анонсираха вече официално какви промени готвят по отношение на ДАНС, ГДБОП, ДАТО, НРС, НСО и разузнаването.

Депутатите от управляващата партия внесоха промените в закона за МВР, с които Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) се връща в силовото министерство. Тя бе извадена от там и прехвърлена към ДАНС в мандата на кабинета "Орешарски". 

Ще има и отделна структура, която ще осъществява подслушванията и това ще е ДАТО (Държавна агенция "Технически операции", наследник на СДОТО, част от МВР). Тя няма да е на подчинение на МВР, заявиха независимо един от друг днес вътрешният министър Веселин Вучков и бившият му шеф в МВР - Цветан Цветанов. 

"МВР няма да се занимава с подслушване и проследяване, то ще бъде само заявител", отсече Вучков. Макар и в действителност ГЕРБ да имаше идея подслушването да отиде в силовото ведомство.

"Изваждат се полицейските функции на ДАНС. Нейна основна задача ще е контраразузнавателната дейност", посочи и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветанов.

ГЕРБ внесе и пакета законодателни промени за НРС, НСО, служба "Военна информация", както и устройствения закон за спецслужбите, който бяха изготвени още през 2012 г., но останаха неприети.

Реформаторският блок прави мегаагенция за разузнаване

Със свои предложения за преструктуриране в сектор "Сигурност" излезе и Реформаторският блок. Ген. Атанас Атанасов, който се очаква да оглави вътрешната комисия в парламента, анонсира създаването на единна Държавна агенция "Разузнаване", която да обедини военното и цивилното разузнаване (служба "Военна информация" и Национална разузнавателна служба).

От ГЕРБ посочиха, че може и да подкрепят тази идея. Било "въпрос на дебати".

Заместник ще диша във врата на главния секретар на МВР

Както бе анонсирал ден по-рано, вътрешният министър назначи и заместник-главен секретар на МВР, каквото право има. Така заместник на Светлозар Лазаров става Георги Костов, бивш полицейски шеф в Бургас и Благоевград.

"Той е дългогодишен кадър на системата с 22 години стаж. Костов е назначен още през 1993 г. в сектора и извървява цялата стълбица на една професионална кариера от оперативен работник в 9-то Столично районно полицейско управление, ръководител на група в Криминалните отдели в РПУ, след това в СДВР, включително и в секторите за тежки престъпления. Прецених внимателно професионални биографии и се спрях на него. Говорил съм и с главния секретар", заяви Вучков.

С последните промени в закона за силовото ведомство, осъществени в от кабинета "Орешарски", Светлозар Лазаров бе бетониран на поста с 5-годишен мандат. Бе премахнато и правото на президента да назначава тази висша професионална фигура в МВР, право, което с реформите в сектор "Сигурност" ГЕРБ и РБ смятат да върнат. 

С назначаването на Георги Костов за негов заместник, на практика министърът вкарва в системата свой кадър.