Двама служители на ГДБОП, един от които високопоставен, са били дисциплинарно наказани за операцията на грешен адрес в столичния квартал "Левски Г". Това се разбра от думите на вътрешния министър Христо Терзийски в интервю за БНР. Това, което не стана ясно, е какви точно са наказанията, но поне най-после разпоредената дисциплинарна проверка е приключила. Докато тя течеше - от 5 октомври насам, МВР се обясняваше, че полицаите са научили къде трябва да отидат непосредствено преди да тръгнат и са въвели точния адрес в GPS системата на служебния автомобил.

На въпросния 5 октомври спецполицаи нахлуват в дома на семейство по време на акция, а хората се оплакаха публично след това, че антимафиотите не само са объркали адреса, но са се държали грубо, обиждали са ги и са ги удряли, използван бил и електрошок. А след като се разбрало за грешката, не се извинили, просто напуснали мястото на събитията. Семейството обяви, че обмисля да потърси правата си и по съдебен ред. Операцията бе под надзора на Специализираната прокуратура по разследване за организирана престъпна група за рекет, нерегламентирана банкова дейност, измами, разпространение на наркотици. 

За историята се разбра няколко дни по-късно. Тогава от МВР казаха, че тече дисциплинарна проверка. От БСП поискаха министър Терзийски да се яви в Народното събрание на 14 октомври и да даде обяснения, включително за това кой носи отговорността и за поведението на униформените според свидетелствата на потърпевшите. Министърът отиде в НС. 

"Разпоредена е дисциплинарна проверка" бе обаче единствената му реплика по същество на въпроса кой носи отговорност за случая.

От трибуната тогава Терзийски разказа за сигнала в ГДБОП, по който е проведена спецакцията, за арестите и разпитите, за откритите предмети. Разбра се, че на грешния адрес е попаднал "екип 9", като в GPS системата на служебния автомобил са били въведени точни данни къде трябва да се отидат спецполицаите. Те се оказали обаче на съвсем друго място. Нито дума за поведението на служителите на МВР не бе казана. От БСП се възмутиха и от липсата на информация, и от това, че т. нар. дисциплинарна проверка течеше близо 10 дни към онзи момент. 

За протестиращите полицаи: Водим диалог

Терзийски каза още днес, че е поканил един от синдикатите в МВР на разговори за изясняване на различията, свързани с увеличението на заплатите на полицаите. Припомняме, че вече се проведоха протести на служители на реда в няколко града заради ниското заплащане. Те недоволстват и че са едни от малкото служители на държавата, за които властта не е предвидила увеличение, редом с тези за администрация и други служители на "първа линия" в битката с пандемията (до 30% - б.р.). 

"Не сме спирали да водим неформални диалози с ръководителите на синдикатите. През последните месеци има различни искания от тяхна страна. Водим добър диалог. Нещата, които се променят и в нормативната база, и във финансов аспект, са доста резултатни", заяви министърът, цитиран от БНР.

По думите му предстои и заседание на Съвета за социално партньорство, формиран с негова заповед, който се ръководи от един от заместник-министрите. 

"Увеличението от 10% за над 48 хиляди служители е доста сериозна сума - възлиза на повече от 154 млн. лева. Не бих казал, че е стандартна тази сума или малко това увеличение", добави Терзийски.

Във връзка с участието на МВР в борбата с разпространението на коронавируса в България, Христо Терзийски заяви:

"Възложено ни е да следим карантинирането на над 28 400 лица в страната. Извършваме проверки и съдействаме на здравните органи в условията на епидемичната обстановка".

Призна и за останалите ангажименти на униформените по спазването на мерките и проверките за нарушения.