Тихомълком здравното министерство намери заместник на ръководителя на столичната регионална здравна инспекция (РЗИ-София). Д-р Данчо Пенчев изненадващо освободи поста в понеделник след скандала с карантината на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Мотиви за оставката на Пенчев така и не бяха съобщени. Според здравния министър Костадин Ангелов раздялата на доскорошния директор на здравната инспекция нямала нищо общо с казуса със съкратената карантина. Ангелов обяви тази сутрин по Нова тв, че мотивите били лични. Няколко часа по-късно твърденията на здравния министър напрактика бяха опровергани от премиера Бойко Борисов, който я обвърза с бързото махане на изолацията на президента Румен Радев.

Д-р Илонка Маева, досегашен заместник на Пенчев, ще ръководи временно РЗИ-София като това стана известно от съобщение на здравното министерство, анонсиращо участниците в утрешния редовен седмичен брифинг на Националния оперативен щаб.

Заради карантината на проф. Костадин Ангелов брифингът утре ще бъде воден от заместника му д-р Бойко Пенков. Също заради карантина няма да участва и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

На редовния брифинг ще участват проф. Тодор Кантарджиев - директор на НЦЗПБ, директорите на УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов" и УМБАЛ "Александровска" проф. Асен Балтов и проф. Борис Богов, както и и.д. директорът на СРЗИ д-р Илонка Маева, се казва в съобщението на здравното министерство, цитирано от БНТ.

Брифингът изглежда отново ще мине и без участието на шефа на ВМА проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който го ръководеше по време на първата вълна на пандемията.