Шведите почти са се отказали от парите в брой като разплащателно средство и само 9 процента са използвали банкноти и монети при последните си покупки. Вместо това те предпочитат картите и дигиталното разплащане, сочи представено днес проучване на централната банка, цитирано от Ройтерс.

Използването на кеш в Швеция спада от години и централната банка прогнозира, че на практика може парите в брой да изчезнат след две десетилетия. Използването на кеш е на най-ниското си равнище, посочва в съобщение централната банка.

За да се подготви за бъдещето, в което все по-малко хора ще използват пари в брой, Риксбанк (Riksbank) проучва възможността да пусне дигитален кеш - т.нар. е-крона, допълва институцията.

Проучването сочи, че шведите разчитат все повече на дигиталното разплащане, включително дебитни карти и популярната мобилна разплащателна система Суиш (Swish).

Над 90 процента от шведите са използвали дебитна карта при покупките си през последните 30 дни, сочи анкетата, като 75 процента са плащали чрез Суиш. Само 50 процента са използвали кеш.

Пандемията от коронавирус, заради която много хора работят от вкъщи и не посещават магазини, ускорява тенденцията, отбелязва банката.

Дори възрастните хора започнаха да използват Суиш повече през пандемията, допълва тя, цитирана от БТА.

Изчезването на парите в брой обаче буди притеснения за това какво би се случило, ако електронните разплащателни системи се сринат.

Макар парите в брой сравнително лесно да се фалшифицират и "перат" имат някои съществени предимства пред дигиталните пари.

Например не разчитат на електричеството или сложна инфраструктура и според централната банка трябва да бъдат запазени като резервен вариант.

Риксбанк е на мнение, че който иска да използва пари в брой трябва да може да продължи да го прави, посочи централната банка.