България е на 21-во място в ЕС по заболеваемост от коронавирус през последните 14 дни, като установените случаи са 241 на 100 000 души население. На второ място сме по същия показател сред държавите на Балканския полуостров.

По смъртност през изминалите 14 дни обаче страната ни е на 10-о място в ЕС и на 4-то на Балканите - с показател от 3,40 на 100 000 суши население. 

Това показват графиките на Националния оперативен щаб, представени на седмичната му пресконфенция на 29 октомври. 

18 от областите в страната вече са трайно в "червената зона" на разпространение на вируса според критериите на Европейския център по заразни болести - тоест има над 120 заразени на 100 000 души население.

Това са Благоевград, Бургас, Варна, Враца, Габрово, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пловдив, Перник, Разград, Русе, Сливен, Смолян, Стара Загора, София-град, Търговище и Шумен. 

8 от областите са в "оранжева зона", но с ръст на заболеваемостта - Велико Търново, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Силистра, София-област, Хасково, Ямбол. 

Само 2 са областите в "жълта зона" - Видин и Добрич. 

Графиките за заболеваемост, направени тестове и смъртност продължават да са стръмни в България: 

Заболеваемостта в страната вече е доста над прага за "червена зона" според европейските критерии на база 100 000 население. Национален оперативен щаб
Расте броят на направените тестове. Но лабораториите се задъхват. Национален оперативен щаб.
През последната седмица имаше няколко черни рекорда за смърт на денонощие сред заболелите от коронавирус. 

 Расте и броят на хората, които имат нужда от лечение в болница, а с това и броят на пациентите в интензивни отделения. От тази седмица всички болници трябва да осигурят COVID легла, здравните власти зоват за помощ от доброволци заради ръста на заболели и карантинирани медици. Спрени са плановите операции със заповед на здравния министър Костадин Ангелов с някои изключения. 

Ето как изглежда картината в лечебните заведения по данните на НОЩ:

 

Към 29 октомври от интензивни грижи имат нужда 162-ма пациенти, което е рекорд от началото на пандемията и пряк резултат от скока на заболеваемостта. 

В представените от НОЩ данни има и две препоръки към гражданите: 

  • Ограничаване на несъществените пътувания както на територията на страната, така и към други държави в ЕС и извън него с информация за нарастване на броя на заразените от COVID-19.
  • Ограничаване на несъществени контакти, както и ограничаване на събиранията на големи групи от хора с оглед намаляване на възможността за предаване на инфекцията с новия коронавирус.

България е в извънредна епидемична обстановка до 30 ноември. От днес за 14 дни са затворени нощните заведения. Спрени са плановите операции. Гимназисти и студенти учат онлайн, препоръчва се дистанционна работа, където е възможно. Спортните мероприятия са без публика. Кина и театри работят на 30% капацитет, а ресторантите и кафенетата имат ограничения - до 6 души на маса и разстояние между облегалките на столовете на различни маси минимум 1,5 м.

 Носенето на маски е задължително във всички затворени обществени пространства, в обществения транспорт, в търговските обекти. Маските са задължителни и на открито при невъзможност от спазване на поне 1,5 м дистанция.