Ресторантите и кафенета в София ще могат да работят най-късно до 23,30 ч., като "вечерният час", в който всички заведения в столицата трябва да са затворили, засега важи до 12 ноември. Това е срокът на последната заповед с противоепидемични мерки, издадена от здравния министър Костадин Ангелов, с която бяха затворени нощните заведения като дискотеки, нощни клубове и т.н. 

Това обяви кметицата на сголицата Йорданка Фандъкова след заседание на местния оперативен щаб. По-рано сутринта пак тя съобщи, че се обмисля подобна мярка с цел ограничаване на заразата, тъй като София е най-силно засегнатият град. 

"Предложението за ограничаване на работното време на всички заведения идва от браншовите организации. Проверките на полицията и столичната здравна инспекция миналата нощ установиха работещи нощни заведения и опити да се заобикалят въведените ограничения.

Проверките продължават и през следващите дни, а заповедта за ограничаване на работното време влиза в сила от 1 ноември с решение на софийския оперативен щаб.

Целта е с допълнителен контрол и дисциплина браншът да продължи да работи, а затворени остават само местата, на които дистанцията е невъзможна", декларира Фандъкова чрез фейсбук профила си и отново призова гражданите да спазват всички мерки, да носят маски, да спазват поне 1,5 м дистанция винаги, когато е възможно, както и да си мият ръцете с вода и сапун.

Причината за въвеждането на нова мярка е, както стана ясно и сутринта, че снощи нощни заведения без право да работят в момента, са били отворени. Това е било установено при проверки от СДВР. Нарушителите са в "Студентски град" и ще бъдат санкционирани.

От вчера, 29 октомври, влезе в сила последната заповед на здравния министър Костадин Ангелов, с която за 14 дни са затворени т.нар. "нощни заведения" - дискотеки, нощни клубове, нощни барове и т.н. в цялата страна. Ден по-рано мярката беше въведена в София с местна заповед. В самата заповед - и столичната, и националната, заведенията, които подлежат на затваряне, не са стриктно изброени според класификацията им по закон. 

Пак от вчера  на национално ниво има нови правила за работа на кафенета и ресторанти. Дистанцията от поне 1,5 м вече се мери от стол до стол на съседни маси, а не както досега практикуваха собствениците - от маса до маса, което на практика оставяше клиентите близо едни до други. Има ограничения и за максимум 6 човека на една маса според новата заповед на министъра. 

За изминалото денонощие в София има лек спад на новозаразените, но се отчита трайно увеличение на броя на хоспитализираните и на пациентите, които са на интензивно лечение, каза още Фандъкова и изрази надежда заболелите да започнат да намаляват.