Силно земетресение с магнитуд 7 по Рихтер, регистрирано край Додеканезките острови в Гърция засегна района на Измир (Турция) и гръцкия остров Самос. Няма данни за пострадали български граждани. Но се съобщава за четирима загинали и 120 ранени на територията на Турция, за разрушрени и повредени сгради и за затрупани хора, информира българското външно министерство.

Дълбочината на земетресението е 10 км. То е било усетено в Западна турция, както и в България - в района на Пловдив.

Според "Катимерини" трусът обаче е усетен и в Атина, на 300 км разстояние. Има данни за нанесени щети по сгради и в Измир, Турция - епицентърът е едва на 17 км от града.

 

 

Според Европейския сеизмологичен институт силата на труса в Западна Турция е 4,2 по Рихтер. 

Щети има в Измир, където са се струтили 6 сгради, съобщи вътрешният министър Сюлейман Сойлу, цитиран от "Хюриет". Към момента няма информация за пострадали от струтването на зданията. 

Жителите на Самос, остров с население от около 45 000 души, бяха призовани да стоят далеч от крайбрежните райони, каза Ефтихмиос Лекас, ръководител на гръцката организация за антисеизмично планиране, пред гръцката телевизия Скай.

"Беше много голямо земетресение, трудно е да има по-голямо", каза Лекас, цитиран от Ройтерс.

Властите в Самос съобщават за паднали стени на местно училище, църква, както и на къщи. При срутванията вероятно има и затрупани хора, но претърсванията предстоят. На гражданите на острова се препоръчва да стоят на открито и да не доближават морето, заради очаквано цунами, предаде кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева.

 

 

 

Земетресението в Гърция отложи с ден въвеждане на по-строги мерки срещу коронавируса, съобщава БНР. Продължава да е силна епидемологичната активност в Северна Гърция,но под заплаха от карантина са  и други области в цялата страна. Полицията масово глобява дори за неправилно поставена маска.

Поради силното земетресение на остров Самос премиерът Мицотакис отложи изявление, в което се очакваше да съобщи общи национални мерки срещу коронавируса. Очаква се да се въведе задължително носене на маски и навън в цялата страна, независимо от броя на заразените, както и затваряне на заведенията от 22.00 часа и удължаване на вечерния час.

Няма сигнали за бедстващи българи

В българските дипломатически и консулски представителства в Турция не са постъпили сигнали от бедстващи български граждани. Установен е контакт с местните власти и с дружествата на изселниците в Измир, съобщиха от външно министерство. 

По информация от общинските власти в Измир, в квартал Борнова, където живеят значителен брой лица с двойно гражданство (българско и турско), към момента няма данни за жертви.

В Гърция силният сеизмичен трус е предизвикал материални щети на сгради и къщи на остров Самос, като засега няма данни за жертви.  По информация на посолството ни в Атина летището на Самос е затворено, а Гражданска защита предупреждава жителите на острова да избягват крайбрежните райони.

 

Българските граждани могат да се свържат с посолствата и генералните ни консулства на следните телефони:

Българско посолство в Анкара: +90 312 467 20 71; +90 312 427 51 42; 

Генералното консулство в Истанбул: +90 212 281 01 14, +90 212 281 01 15, +90 212 281 01 16.

Българско посолство в Атина: +30 210 67 48 105, 106, 107; +30 693 70 96 220;