Марин Чилич попадна в основната схема на тенис турнира "София оупън" (7-14 ноември), съобщиха организаторите. Хърватинът е шампион на US Open 2014 - най-големият успех в кариерата му досега, и още два пъти финалист на турнири от Големия шлем ("Уимбълдън 2017" и "Аустрелиън оупън 2018").

Той е вторият носител на титла от Гранд слам в 5-годишната история на надпреварата. Трикратният шампион Стан Вавринка участва през 2018-2019 г. 

Чилич беше в звезден лист на чакащите. От надпреварата заради контузии отпаднаха Гаел Монфис, Роберто Баутиста Агут и Кей Нишикори, както и Фабио Фонини, заразен с коронавируса преди около две седмици.

Това позволи на тенисисти като Чилич и Юго Юмбер да влязат в схемата. Актуализираният списък на участниците в основната схема засега се оглавява от Диего Шварцман, който е №9 в света. Нататък личат Денис Шаповалов, Пабло Кареньо Буста, Милош Раонич, Карен Хачанов, Феликс Оже-Алиасим, Борна Чорич, Алекс де Минор, Кевин Андерсън и т.н.

В близките дни ще бъдат обявени още състезатели в схемата, както и кои трима ще получат „уайлд кард“ за изключително силното пето издание. Организаторите се надяват една от тях да вземе Григор Димитров, който имаше договор за първоначалните дати на турнира, променени заради пандемията.

Сред подалите заявка за квалификациите е един от най-успешните в тура тази година - Андрей Рубльов (№8 в света). Там са още Кайл Едмънд, Жил Симон, Мартон Фучович, Камерън Нори, Франсис Тиафо...

Последните двама тенисисти, влизащи по ранкинг в основната схема на "София оупън", ще бъдат определени най-късно на 6 ноември. Тъй като турнирът в София е предшестван от Мастърса в Париж, по правилника на ATP надпреварата от по-ниска категория е задължена да предостави два от т.нар. special exempt.

Това означава, че ако тенисист, приет да играе в квалификациите в „Арена Армеец”, стигне полуфинал в Париж, той ще влезе в основната схема в София поради невъзможност да се включи в пресявките.