България заплаши, че ще блокира пътя на Северна Македония към членство в Европейския съюз и заяви, че тази страна трябва да признае, че както нейната национална идентичност, така и езикът ѝ имат български корени, предаде Ройтерс, цитирайки българската външна министърка Екатерина Захариева.

Захариева е заявила още, че страната ни, която фокусира първото си председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. върху бързото присъединяване на страните от Западните Балкани към 27-членния блок, може да наложи вето върху официалното започване на преговори за присъединяване със Северна Македония следващия месец, освен ако двете страни не успеят да разрешат проблема.

Това представлява още едно предизвикателство за Скопие, което се съгласи да добави „Северна“ към името на държавата си, за да разреши десетилетния си конфликт с Гърция и да разчисти пътя си за влизане както в ЕС, така и в НАТО, отбелязва агенцията. Преименуваната Северна Македония се присъедини към НАТО по-рано тази година.

България губи търпение по отношение на нежеланието на Северна Македония да приложи договора за приятелство, който двете страни подписаха през 2017 г., посочва още Ройтерс.

Като изход, страната ни предлага да подкрепи официалния старт на преговорите за присъединяване, ако Скопие признае, че неговата идентичност и език имат български основи, като по този начин се прекратяват всякакви твърдения, че в България има ясно изразено „македонско“ малцинство, пише агенцията.

„Притесненията ни идват от безкрайните претенции за македонско малцинство в България. Признаването на българските корени ще сложи край на това “, е цитирана да казва Захариева.

Ако Северна Македония се съгласи, Захариева заяви, че София е готова да признае македонския като един от официалните езици на съседката си и да признае македонска идентичност.

„Ние не оспорваме правото им на самоопределение, нито правото им да наричат ​​своя език това, както им харесва. Готови сме да потвърдим настоящите реалности, но те трябва да признаят историческата истина “, каза тя.