Не съм голям оптимист, че ще се открият поръчителите, защото цяла България ги знае, ама няма как да се докаже.

Това заяви пред БГНЕС бившият вътрешен министър политик и адвокат Емануил Йорданов.

Според него изчезването на такова доказателство като тефтерчетата би се отразило зле на процеса.

"По принцип графологична експертиза не може да се прави на базата на ксерокопия. За такава експертиза трябват оригиналите. А иначе какво ще се случи с делото, е малко трудно да се предположи на базата на липсващия бележник, особено при положение, че самият аз не съм наясно какви други доказателства има в делото", каза юристът.

Въпреки изявленията на прокуратурата, че има заверени копия на тефтерчетата, Емануил Йорданов смята, че възможността за качествена експертиза намалява до минимум в такъв случай. "Ако има достатъчно други доказателства, би могло прокуратурата да изведе делото до успешен край", каза той.

Бившият вътрешен министър коментира и самата кражба. Той посочи и една христоматийна истина:

"Практиката показва, че когато се извърши някаква кражба, нещата, които са ненужни за крадеца, биват изхвърляни. Така например, когато се открадне едно портмоне, обикновено от него се взимат парите, а самото портмоне се изхвърля", обясни Йорданов.

Той смята, че ако става дума за обикновена кражба, тогава тефтерчетата би трябвало да бъдат изхвърлени и има надежда да бъдат открити.

Според него случилото се през последните дни с прословутите бележници не трябва да се възприема като симптом за случващото се със съдебната система.

"Не, не можем да ограничим нещата в рамките на съдебната система. Тук говорим и за начин на осъществяване на държавната власт, морал и какво ли не още", заяви Йорданов.