Уважаваният в гилдията съдия от Окръжен съд-Благоевград Иво Харамлийски е починал от коронавируса. Това стана ясно днес на заседание на Съдийската колегия на ВСС. Според Красимир Шекерджиев, това е и първият съдия, официално починал от COVID.

Съдийската колегия му отдаде почит с едноминутно мълчание.

Общо 64 души са съдиите и съдебните служители в системата на административното правораздаване, които са с COVID-19 или са под карантина като контактни на лица с установена коронавирусна инфекция. Това са 4,3% от всички заети в административните съдилища у нас, показват данните към 2 ноември, съобщени днес от пресцентъра на ВАС.

Заболели или контактни на лица с доказан COVID-19 в момента са общо 30 съдии, което е почти 8% от всичките 377 административни съдии в България. Общо 34 са съдебните служители с активна коронавирусна инфекция или под карантина като контактни на лица. Това е 3,06% от всичките 1111 съдебни служители, заети в системата на административното правораздаване, сочат актуалните данни.

Към вчерашна дата други 28 души са били в очакване на резултатите си от проведени PCR изследвания, тъй като са имали изявени симптоми или са били в контакт с доказано болен с COVID-19.

По-късно днес Съдийската колегия на ВСС ще обсъжда какви мерки отново да се въведат, след като бяха разхлабени за лятото. На миналото заседание на колегията във вторник председателят на ВАС Георги Чолаков нарече ситуацията "лавинообразна".

Ето и цялото съобщение на пресцентъра на ВСС:

Тази нощ ни напусна Иво Харамлийски – съдия в Окръжен съд – Благоевград.

Той притежава над 27 години юридически стаж. В периода от 1995 г. до 2008 г. е председател на Районен съд – Петрич, след което правораздава в Наказателното отделение на Окръжния съд в град Благоевград.

Висшият съдебен съвет се присъединява към скръбта на семейството и изказва своите дълбоки съболезнования! 

Опелото ще се състои на 3 ноември 2020 г. в гробищен парк – гр. Сандански от 10.30 ч.

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!