Античната и реставрирана римска вила "Армира" в Ивайловград, която е със статут на общински музей и е в списъка на 100-те туристически обекта на България, вече няма да е място за сватби. Поводът - сигнал от предния ден, че сватбари са се разхождали върху древните мозайки.

Според очевидци и кадри, излъчени от бТВ - тържеството и "разходката" върху артефактите се е случвало пред погледа на кметицата Диана Овчарова, която участвала в церемонията. Самата тя не коментира казуса и не вдига телефона си.

Заместничката й Светла Моллова обясни пред Нова тв, че общинската администрация отчита грешката си и сама ще направи проверка и анализ на случилото се. 

"Но позицията ни е, че това се е случило само, за да се спазят мерките (срещу коронавируса) за отстояние от метър и половина между хората”, обясни Моллова.

Ден след като случаят стана медиен, местната прокуратура обяви, че започва проверка има ли унищожени или повредени артефакти. Министерството на културата ще се включи с експертиза.  

Римската вила „Армира“, построена през първи век от новата ера, е единствена запазена у нас, а в света има едва четири такива. Обитавана е до 4 век. Открита е при строеж на язовир през 1964 г. През 2014 г. е напълно реставрирана. И е общински музей. 

Бракосъчетанията в паметника на културата не са изключение - такива се правят още от откриването на музея за посещение, като първата сватба е от март 2014 г. Това се случва по силата на решение на общинския съвет на Ивайловград. От кадри оттогава, при това в сайта на общината, се вижда, че макар да не е имало "противоепидемични мерки" тогава, пак има гости, които не стоят върху изработените за целта стъклени платформи, а върху мозайките на 2000 години.

Принтскрийн от снимка от 2014 г., качена в сайта на община Ивайловград, която към момента на публикацията е налична онлайн.

Друг любопитен момент е, че всъщност от началото на годината община Ивайловград, след спечелен проект за "Устойчиво развитие на археологически обект - антична вила "Армира", съгласно Договор № РД-02-37-6 /19.02.2020 г., е обявила, че обектът ще е затворен за туристи.

"Срокът на договора е 24 месеца и започва да тече от датата на подписването му 19.02.2020., това предполага започване на строително- монтажни дейности на обекта, което от своя страна не позволява посещението на туристическия обект", гласи обявлението.

Малко след тази новина администрацията съобщава, че визити може да има, но само с предварително записване. Явно същото е важало и за сватбите.