Въпреки че все още не е официално обвинен или дори екстрадиран, спецпрокуратурата събира международни учени да оценят имуществото на Васил Божков.

Според днешно съобщение, гарнирано с много снимки и видео, става въпрос за иззети общо 6778 бр. предмети, притежаващи белези на движими културни ценности.

Според дебелото подчертаване на прокуратурата - те към момента "се съхраняват в Националния исторически музей при спазване на утвърдените правила и при осигурена охрана от органите на МВР".

Освен че ще вика "учени и независими специалисти с международно признание в областта на археологията", прокуратурата уточнява, че започва разговори с "водещи археолози от Федерална република Германия, Република Италия и други страни членки на Европейския съюз".

"Те ще имат задачата да установят актуалния статут, културно-историческата и финансова стойност на иззетите по делото веществени доказателства, притежаващи белезите на движими културни ценности."

Всичко това идва на фона на обвинения от самия Божков, че неща от колекцията му изчезват и че дори вече се появяват на международни аукциони. Неотдавна той написа в профила си:

"Унищожаването на световно културно-историческо наследство е престъпление. Гешев изпълнява поръчка на Пеевски. Иван Мирински е посредникът. България отново е губеща."

Явно по тази причина днес пресцентърът на прокуратурата пише:

"Предвид упорито разпространявани в публичното пространство неверни твърдения относно иззетите от помещенията в сградата на ул. „Московска" №43 предмети, както и с цел осигуряване на прозрачност на дейността на Специализираната прокуратура, наблюдаващите делото прокурори, съгласно чл. 198 от НПК, дадоха разрешение за публикуване на видеоматериал и снимки на иззети веществени доказателства, съхранявани в НИМ."

Разпространено е и видео, на което се вижда част от въпросните културно-исторически ценности, без да става ясно там има ли ги тези, за които Божков обвинява разследващите:

 

 

На 6 октомври пък говорителката на главния прокурор Сийка Милева обяви, че се тръгва към национализация на въпросните артефакти.

Ето и оригиналното съобщение на държавното обвинение:

Специализираната прокуратура ще поиска съдействие от учени и независими специалисти по археология от страни от ЕС за изготвянето на експертна оценка на иззетите от офиса на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ" ЕООД вещи с белези на движими културни ценности

Специализираната прокуратура ще поиска съдействие от учени и независими специалисти с международно признание в областта на археологията, на които да възложи изготвянето на експертни оценки на иззетите от сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ" ЕООД в гр. София предмети с белезите на културно-исторически ценности.

Иззетите предмети, общо 6778 броя, притежаващи белези на движими културни ценности, към момента се съхраняват в Националния исторически музей при спазване на утвърдените правила и при осигурена охрана от органите на МВР.

С оглед обективната и неоспорима оценка на иззетите предмети, които според обвинението са незаконно придобити и държани от обвиняемия В. Б., Специализираната прокуратура започва разговори с водещи археолози от Федерална република Германия, Република Италия и други страни членки на Европейския съюз. Те ще имат задачата да установят актуалния статут, културно-историческата и финансовата стойност на иззетите по делото веществени доказателства, притежаващи белезите на движими културни ценности.

Предвид упорито разпространявани в публичното пространство неверни твърдения относно иззетите от помещенията в сградата на ул. „Московска" № 43 предмети, както и с цел осигуряване на прозрачност на дейността на Специализираната прокуратура, наблюдаващите делото прокурори, съгласно чл. 198 от НПК, дадоха разрешение за публикуване на видеоматериал и снимки на иззети веществени доказателства, съхранявани в НИМ.