Президентът Тръмп за пореден път се обяви за победител на президентските избори на брифинг в Белия дом и обвини демократите, че се опитват да узурпират властта с "нелегални" гласове. 

"Ако броите легалните гласове, аз побеждавам с лекота. Ако броите нелегалните, те могат да се опитат да откраднат изборите от нас."

След това държавният глава се похвали за убедителната победа във "Флорида, Охайо, Айова, Индиана и много други" и разкритикува предизборните агенции за грешните проучвания.

Тръмп има право само за първия от изброените щати. Повечето експерти действително го дадоха на Байдън, но с условието, че това все пак е Флорида - трудно предсказуема заради шарения си демографски състав. На тези избори бе подценен ефектът от нападателната реторика срещу "социалистите" в Демократическата партия, която оказа въздействие върху вота на кубинците.

Що се отнася до Айова и Охайо - повечето изследвания ги даваха 50 на 50. Ден преди изборите най-престижната организация за проучвания "Селцър" съобщи, че Тръмп ще победи в Айова с преднина от 7 процента.

Трудно би могло да се намери проучване, което да дава дори реалистичен шанс на Байдън в Индиана.

"Нямаше никаква "синя" вълна, както изследователите предрекоха, това беше погрешно. Вместо това имаше голяма "червена" вълна, което медиите признаха, бяха много впечатлени."

Президентът посочи успеха на републиканците на изборите за Сенат и посочи, че в надпреварите в Южна Каролина и Кентъки демократите напразно са инвестирали 200 милиона долара.

Държавният глава подчерта, че "това е годината на републиканската жена" - никога преди не са били избирани толкова много жени от Републиканската партия в Конгреса. Той обърна внимание на факта, че от 60 години за никой републикански президент не са гласували толкова много хора от малцинствен етнически произход. Тръмп отбеляза, че донорите на Демократическата партия в национален мащаб са били банкери от Уолстрийт, докато на Републиканската партия - полицаи, фермери и други. 

"Демократите са партията на големите донори, масмедиите и големите технологични компании. Републиканците се превърнаха в партията на американския работник, това се случи."

След това Тръмп отново се нахвърли върху "фалшивите анкети", чиято цел била да създадат инерция за демократите и да държат републиканците у дома. 

Президентът посочи, че е спечелено дело в Пенсилвания, където на наблюдатели не им било позволявано да следят броенето.

"Навсякъде побеждавахме и изведнъж числата ни започнаха магически да изчезват. Гласуването по пощата унищожи системата, покварява хората. Бяхме напред в Северна Каролина и все още водим, но с по-малко, защото отнякъде намират гласове. Магия е как тези изпратени по пощата гласове са в една посока."

Тръмп отново се похвали, че е спечелил съдебното дело в Пенсилвания, но с тъга допълни:

"Водихме със 700 хиляди гласове, а сега сме начело с 90 хиляди." 

"В Джорджия спечелих много - във вечерта след изборите водих с 300 000, а сега може даже да загубя."

Тръмп обаче не протестира срещу броенето на бюлетини, изпратени по пощата в Аризона. Напротив, призова да се продължи броенето, защото имал голям шанс да спечели.

Президентът посочи и за други случаи на предполагаеми измами - закриване на прозорци при урните в Мичиган и странно разваляне на тръба за 4 часа в център за гласуване в Джорджия по време на изборния ден.

"Опитват се да откраднат изборите, да нагласят изборите. Ако изборите са честни, те трябва да се гордеят. Но те извършват измами. Това е безпрецедентно в историята на САЩ. Те отказват да проверят дори идентичността на хората и дали имат право да гласуват." 

Той обеща да предостави доказателства за обвиненията си.

"Служителите в Пенсилвания са част от корумпираната демократическа машина. Ходих на училище там и въобще не се е променило, станало е по-лошо."

Тръмп заяви, че вероятно ще бъде сезиран Върховният съд.

"Не може да допуснем това да се случи в САЩ, да се случи в нашата страна, да позволим подобен срам."

Байдън напредва в Джорджия и Пенсилвания

Междувременно преднината на Тръмп пред Байдън в консервативния щат Джорджия се смали до 3400 гласа при 99 процента преброени гласове (49,4 срещу 49,3 процента). Остават още около 18 000 гласове да се преброят. Над 7000 от тях са в Клейтън Каунти, където Байдън печели гласовете по пощата в съотношение 4:1, така че има много добър шанс да оцвети щата в "синьо".

Ако победи, ще разполага с 269 делегати - на 1 от победата. Почти сигурно ще има повторно преброяване.

Бедата за президента обаче не свършва дотук. Демократът стопи преднина от 709 000 гласа в Пенсилвания до около 19 000. Очаква се през следващите няколко часа да приключи броенето.

Ако Байдън победи в Пенсилвания, електорите му ще нараснат до 273. Ще бъдат достатъчно, за да спечели изборите.