Д-р Данчо Пенчев се завръща в РЗИ-София като заместник-директор.

Това съобщи за Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

В момента изпълняващата длъжността директор д-р Илонка Маева е под карантина заради случаи на коронавирус в семейството ѝ. Така РЗИ в столицата, където и днес са една трета от новите случаи, остава без ръководство.

Кунчев специално благодари на Пенчев, че се е съгласил да се върне и да помогне. Благодари му на няколко пъти.

„При това дифузно разпространение на заразата няма как и нашите служители да не бъдат засегнати. Това е един от проблемите не само за РЗИ-София, но и за другите болници и наши структури в страната. Членове на семейството на д-р Илонка Маева са с положителни проби за COVID-19 и тя е поставена под карантина. Ситуацията е сложна. Радвам се, че д-р Данчо Пенчев се съгласи да поеме ръководството на РЗИ-София като заместник-директор”, обясни Кунчев.

Д-р Пенчев внезапно подаде оставка на 26 октомври след сюжет със съкратени карантини за президент, премиер и някои министри след потвърдени отрицателни тестове.

В петък, 23 октомври, заместник регионалният министър Николай Нанков съобщи, че е с положителен тест за коронавирус, премиерът обяви, че се самоизолира. В събота следобед карантината на Борисов след втори отрицателен тест беше снета отново по нареждане на шефа на РЗИ-София. В неделя премиерът съобщи, че третият му пореден тест обаче е положителен и е с общо неразположение вкъщи. Ден по-късно без мотиви здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че приема оставката на Пенчев. Тогава доц. Ангел Кунчев каза, че смята да предложи да има съкращаване на карантината в някои случаи - примерно за медици без симптоми в COVID отделения, при хора с важни обществени функции, но Ангелов отговори с позиция на министерството, че карантината за всички е 10 дни и няма изключения.

Ангелов по-късно каза, че е освободил Пенчев по лични причини, които нямат общо с историята с карантината, но беше индиректно опроверган от премиера Борисов.

Тази сутрин главният държавен инспектор отчете, че ситуацията в РЗИ-София е тежка и че здравните инспектори трудно успяват да дадат навреме предписанията за карантиниране.

"Организацията вършеше много работа допреди месец, когато броят на заразените започна рязко да нараства", каза Кунчев.

Той обясни, че са помагали на РЗИ хора от районната здравна каса донякъде.

Сега са се включили 20 души от Националния център по здраве, ползват се и доброволци.

Навсякъде в страната работищите в здравните инспекции са в пенсионна възраст, посочи още той.

Кунчев обясни, че сериозен проблем с кадрите е имало наскоро в Русе, но на помощ ще се включат медицински сестри от детските ясли и градини.

"Разрешението на този проблем ще стане, когато имаме готовност за електронно връчване на известието за карантина. Надяваме се, че това ще стане другата седмица", обясни още Кунчев.

Вчера на пресконференция главният държавен здравен инспектор предложи нови мерки в няколко сфери, но късно снощи стана ясно, че министърът ще приеме само една от тях - часови пояс сутрин, който да е запазен за пазаруване само на възрастните хора в магазините.