Кандидат-президентът на Демократическата партия Джо Байдън удвои преднината си в Невада от малко над 11 000 до 22 076 гласа. Това съобщи Си Ен Ен в 18:35 часа българско време.

Президентът Доналд Тръмп много се надяваше да оцвети в "червено" Невада, която Хилъри Клинтън спечели през 2016 г. Стратегията бе проста - щатът е туристически център на Америка и сериозно бе ударен икономически от пандемията. Тръмп иска да отвори бизнесите, Байдън и компания искат да затворят жителите по домовете.

След последните резултати изглежда все по-малко вероятно Тръмп да постигне обрат и да се пребори за 6-имата електори на Невада.

Аризона

Президентът успя да съкрати преднината на Байдън в Аризона с около 5000 гласа - вече отстъпва с 43 779 бюлетини. Това стана, след като в 18,05 часа българско време от Марикопа Каунти (най-големия избирателен район) разкриха резултатите от преброяването на 60 000 гласа. Все още остава да бъдат преброени 220 000 бюлетини.

Тръмп постепенно топи предимството на бившия вицепрезидент в Аризона, но едва ли ще успее да го изпревари. За да го направи, той трябва да спечели около 60 процента от останалия вот. Републиканецът взе едва 51 процента от току-що обявените бюлетини. В Марикопа Каунти са концентрирани 140 000 от непреброените гласове.    

Пенсилвания

Към 18,20 часа кандидат-президентът на Демократическата партия Джо Байдън водеше в Пенсилвания с 9027 гласа при 95 процента преброени гласове. Бившият вицепрезидент поведе преди около час и половина с 5587 гласа. Очаква се той да продължи да увеличава преднината си.

Тръмп не може да си позволи да загуби Пенсилвания. Тогава Байдън ще спечели 20 електори и ще си осигури общо 273 членове на Избирателната колегия - официално ще спечели изборите.

Джорджия

По-рано бившият вицепрезидент излезе напред и в Джорджия с 1099 гласа при 99 процента преброени бюлетини.

До края ще се броят бюлетини, изпратени предварително по пощата, които до този момент са предимно в полза на демократа. Остават още за преброяване около 10 000 гласа. 4000 от тях са концентрирани в Гуинет Каунти - район с мнозинство на избиратели на демократите. 

Очаква се преднината на бившия вицепрезидент да нарасне.

Ако Байдън спечели Джорджия, той ще получи 269 електори - на един от победата. Но дори демократът да загуби всички останали щати, максималният брой електори, които Тръмп ще може да събере, е също 269. 

Ако нито един кандидат не достигне 270 електори, президентските избори ще се решат в Камарата на представителите, като всеки щат ще разполага с по 1 глас. Въпреки че общо представителите на Демократическата партия са повече от републиканците, консерваторите разполагат с мнозинството от щатите. Затова републиканците ще имат предимство. Вицепрезидент ще бъде избиран от Сената, където консерваторите също доминират.

Това обаче може и да не се наложи, защото без значение от окончателния резултат в Джорджия, почти сигурно ще има повторно преброяване.

За последно демократ е печелил Джорджия през 1992 г. - Бил Клинтън, а преди това Джими Картър (1976, 1980 г.), но той е бивш сенатор и губернатор на щата.