Въпросът със скорострелното приемане не държавния бюджет за следващата година явно е на живот и смърт за управляващите, защото днес след скандала за това дали карантинирани депутати са били привикани по спешност на работа, за да се осигури кворум за старт на заседанието, от ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха проект на решение, според което принудените да си останат вкъщи заради евентуален контакт с COVID-19 ще могат да участват в заседанията онлайн.

Както е известно, управляващите не могат да си осигурят кворум, тъй като БСП и ДПС бойкотират регистрацията в зала.

Така се случи и днес, когато Председателският съвет, оказа се, е взел решение като извънредни точки в дневния ред да се гледат на първо четене трите бюджета - републиканският, на ДОО и НЗОК. Кворум пак нямаше и такъв се събра след 30-минутна почивка. От левицата обаче забелязаха, че кворумът е бил осигурен, след като техни колеги, които официално би трябвало да са поставени под карантина като контактни лица, някак са се озовали в залата, за да се регистрират за старт на заседанието. А както е известно, нарушаването на карантината е наказуемо.

От БСП многократно призоваха ръководството на Народното събрание да обяви имената на карантинираните депутати, но оттам категорично отказаха.

Обърнаха се и към здравния министър Костадин Ангелов, който обещал съдействие.

Така изведнъж в "12 без 5" председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, самата председателка на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) и няколко депутати от "Обединени патриоти", начело с Валери Симеонов, са внесли в деловодството на Народното събрание проект на решение, според което карантинираните могат да участват в заседанията онлайн.

"С този проект на решение днес те признаха, че са вкарали в зала карантинирани народни представители само и само да си осигурят кворум", коментираха депутати от левицата.

Припомняме, че само преди ден лично Дариткова заяви:

"Конституцията на България не позволява дистанционно провеждане на пренарни заседания."

Коментарът й бе по повод на проваленото заради липсата на кворум заседание, като тогава управляващите заявиха, че имат народни представители с COVID-19, както и контактни лица, които съответно отсъстват от работа. А "патриотите" обвиниха за разпространението на заразата в НС... опозицията - защото не носели маски.

Факт - в конституцията е записано, че депутатите гласуват "лично" и "явно", като въпрос на интерпретация е в какъв дух трябва да се разбира този текст - може ли онлайн присъствието да се счита за такова.

Работата на НС се урежда с правилник. А в правилника няма такова нещо като онлайн заседания. И сега управляващите се опитват с още една извънредна точка за днешното заседание да променят това. 

Идеята е дистанционното участие да се осъществява чрез пряка онлайн видеоконферентна връзка, а отсъстващите да заявяват това до 18 ч. на предния ден. Но най-важното: при регистрация за кворума те ще се "визуализират" на екрана.

В мотивите обаче думата кворум не се споменава - а само да се осигури възможност за отсъстващите заради пандемията да изпълняват служебните си задължения.

Очаквайте продължение