САЩ предупредили Русия за сериозни последици, ако тя извърши военна намеса в Беларус.

Това заяви в отговор на въпрос на Клуб Z Джордж Кент – зам.-помощник държавен секретар за Европа и Евразия. Той даде телефонен брифинг за журналисти в Брюксел.

Предупреждението е било отправено още в края на август при посещението в Москва на зам. държавния секретар Стивън Бийгън. Тогава той разговаря с руския външен министър Сергей Лавров. Разговорът бе посветен на ситуацията в Беларус, където избухнаха протести след президентските избори на 9 август.

„Предупредихме руските колеги дипломати, че ще има последици, ако Русия се намеси с войски, че е работа на беларусите да решават. И смятам, че това е точният подход – да предупредим за последици, ако бъдат предприети определени действия“, каза Кент.

Дипломатът допълни, че през последните три месеца Русия не е извършила придвижване на войски към Беларус. 

Иначе Москва прати свои медии в Минск, изтъкна Джордж Кент. Журналисти от държавния канал Russia Today (RT) бяха изпратени на мястото на уволнените репортери от беларуските държавни медии.

САЩ приветстваха решението на Съвета на ЕС от вчера да наложи санкции срещу белалуския президент Александър Лукашенко. Той е санкциониран от Вашингтон още през 2006 г., припомни Джордж Кент.

На 17 септември САЩ се присъединиха към други 16 страни членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в задействането на нейния Московски механизъм, приет през 1991 г. Той предвижда изпращането на мисии, свързани с т.нар. човешки измерения. Причина в този случай са съобщенията за нарушенията както на изборния процес, така и на човешките права в Беларус по време и след вота за държавен глава, заяви посланикът на САЩ в ОССЕ Джим Гилмор, който също участва в брифинга.

В Беларус бил изпратен независим разследващ. Той обаче не бил допуснат да влезе в страната. Въпреки това емисарят на ОССЕ успял да разговаря с хора и изготвил доклад, огласен от Организацията на 5 ноември.

Според доклада изборите на 9 август не са били нито свободни, нито честни. Режимът в Минск извършвал систематични нарушения на човешките права и свободи.

„Шокиращо е, че може да има такова поведение в страна от европейския континент през XXI век“, коментира посланик Гилмор.

Жени, участащи в протестите, били заплашени с изнасилване. Родители били предупреждавани, че ще им отнемат децата. Много хора били хвърлени в затворите при нечовешки условия. Всичко това имало за цел да обезкуражи развитието на легитимна демокрация в Беларус.

Същевременно САЩ номинираха свой поскланик в Беларус за първи път от 2008 г. насам. Това е дипломатът от кариерата Джули Фишер. Тя вече е одобрена от сенатската Комисия по външни работи. Остава да бъде утвърдена от Сената. Преди 12 години Александър Лукашенко изпъди американския посланик и намали персонала на посолството на САЩ.