По време на изборите в САЩ американците са се разделили на два ясно обособени лагера, показвайки установеното отдавна партийно разграничение по пол, класа и раса, съобщава АП, като се позовава на собствено мащабно проучване за нагласите на избирателите.

Въпреки пандемията и отслабената икономика, около 76 на сто от избирателите отдавна са били решили кого да подкрепят. Те са и мнозинството от поддръжниците на президента и кандидат на републиканците Доналд Тръмп и бившия вицепрезидент и претендент на демократите Джо Байдън.

Байдън събира значителна и разнообразна група от избиратели – млади хора, жени, висшисти, жители на градовете и чернокожи. Около 38 на сто от подкрепата за него идва от цветнокожи гласоподаватели.

За Доналд Тръмп са гласували предимно бели, жители на селски райони. Той има вота на 62% от белите избиратели без висше образование, макар Байдън да се надяваше да отклони част от тях в своя полза. В същото време в някои части на Невада и Флорида президентът е успял да получи част от гласовете на латиноамериканците, като ги отклони от демократите.

Графика на български език bg-voice.com.

Националното проучване (AP VoteCast) сред повече от 133 хиляди гласували и негласували е проведено за АП от Националния център за проучване на общественото мнение (NORC) към Чикагския университет.

Към три четвърти от гласоподавателите в САЩ са от бялата раса и 55 на сто от тях поддържат Тръмп. Президентът си е осигурил подкрепата на 81 процента от белите християни евангелисти. Над половината от мъжете са гласували за него. Тръмп е спечелил 60 процента от гласовете на хората в малките градове и селските райони.

В национален мащаб близо 57 на сто от завършилите колеж са подкрепили Байдън. Същото са направили 55 процента от жените, както и 55 на сто от избирателите под 45-годишна възраст.

Бившият вицепрезидент е привлякъл 65 процента от гласовете в градовете и 54 на сто в градските предградия. Почти всички избиратели на Байдън смятат расизма за сериозен проблем в американското общество и в действията на полицията, като 7 от 10 го определят като „много сериозен“.

Поддръжниците на двамата попадат в познатите групи по показатели, като само на места личат значителен брой гласоподаватели, променили решението си в последния момент. На практика изследването потвърждава трайната поляризация на мненията в американското общество. Около две трети от всички с право на глас декларират, че решението им каква бюлетина да пуснат, е било свързано с Тръмп, независимо дали „за“ или „против“ него са били.

Повечето избиратели се тревожат за бъдещето на страната, показва още проучването. Шест от десет гласоподаватели, включително повечето от избирателите на Байдън и една четвърт от далите вот за Тръмп, казват, че страната е на погрешен път.

Двете противникови групи имат различни приоритети за страната и различни възгледи за това кой от кандидатите ще реагира по-добре на страховете им. Повече избиратели – и в национален мащаб, и в спорните все още щати, казват, че бившият вицепрезидент ще се справи по-добре с пандемията, която е основна грижа на 41% от хората.

Тръмп има превес по въпроса кой от двамата е по-способен да възстанови икономиката. Около 28 на сто от американците смятат този проблем за водещ приоритет.

Именно контрастът между основните опасения на хората бе главна движеща сила в кампаниите на двамата кандидати. Байдън предупреждаваше, че икономиката няма да се възстанови истински, докато не се реши проблемът с коронавируса и пандемията не бъде овладяна, за да отворят напълно търговските обекти. Обратното – тезата на Тръмп бе, че икономиката не може да става жертва на COVID-19 и че страната е оставила най-тежкото зад гърба си - теза, за която няма никакви доказателства.

Въпреки увеличаването на случаите на коронавирус в САЩ, избирателите на Тръмп до голяма степен споделят неговия оптимизъм. Около 8 от всеки 10 от тях казват, че гласът им е бил подкрепа за него, а не опозиция срещу Байдън.