Кандидат-президентът на Демократическата партия Джо Байдън спечели президентските избори в САЩ точно в 18:30 часа българско време.

Два часа по-късно докато световните и американски лидери се надпреварваха да честитят победата на демократа, най-после и действащият президент на Америка Доналд Тръмп реагира. Люто!

"Ние много добре знаем защо Джо Байдън бърза да се обяви за победител и защо приятелските му медии се опитват да му помагат: не искат истината да излезе наяве. Простият факт е, че изборите далеч не са приключили. 

Джо Байдън не е признат за победител в нито един щат, какво остава за спорните щати, където ще има задължително преброяване, или щатите, в които кампанията ни разполага с валидни и легитимни съдебни искове, които могат да определят окончателния победител. Например, на нашите наблюдатели в Пенсилвания не бе осигурен реален достъп да следят процеса на преброяване. Легалните гласове решават кой е президент, а не медиите.

От понеделник нашата кампания ще си потърси правата в съда, за да осигури пълното спазване на изборните закони и да бъде посочен правилният победител. Американският народ има правото на честни избори: това означава да се броят всички легални бюлетини и да не се броят нелегалните бюлетини.

Това е единственият начин да бъдем сигурни, че обществото има пълно доверие в нашите избори. Продължава да бъде шокиращо, че кампанията на Байдън отказва да се съгласи с този основен принцип и желае бюлетините да бъдат броени, дори ако са фалшиви, нагласени или изпратени от гласоподаватели, които нямат избирателно право, или са починали. Само партия, която извършва нарушения, е склонна незаконно да държи наблюдатели извън залата за броене – и след това да се бори в съда да блокира техния достъп.

Затова - какво крие Байдън? Няма да се спра докато американският народ не получи честното преброяване, което заслужава, и демокрацията, на която държи.

Президент Доналд Дж. Тръмп"

В първите часове след затварянето на урните Тръмп, който към онзи момент водеше с голяма преднина в Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания, триумфално заяви, че ги "признава" за спечелени. След това заплаши, че ако "магически" започнат да се появяват бюлетини в тези и други щати, ще си потърси правата в съда, ако се наложи и във Върховния. 

Причината за обрата на Байдън в Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания е огромното превъзходство на демократическия вот сред предварителното изпратените бюлетини. Републиканските законодателни органи на местно ниво бяха забранили тези гласове да се броят преди изборния ден - затова пасивът "магически" прерасна в превес на Байдън няколко дни по-късно.

Изображение

Руди Джулиани приглася на президента

Личният адвокат на Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани научи за победата на Байдън по време на пресконференция. Той изригна в подигравателна тирада срещу медиите, обявили новината.

"Те не решават изборите. Кой я обяви (победата на Байдън) ? О, Боже, всички медии? Уау! Всички медии? Трябва да забравим правото? Съдиите не се броят? Всички медии мислеха, че Байдън ще победи с 10 процента. Ти да видиш, какво се случи? Хайде, не се излагайте. Медиите не решават изборите, съдилищата го правят. Съдилищата решават изборите, когато са нелегални. В този случай не знам дали има достатъчно доказателства да се отмени напълно резултатът от изборите. Със сигурност не в цялата страната. Може би в Пенсилвания. Но със сигурност има достатъчно доказателства да се дисквалифицират определен брой бюлетини. Бюлетините, които не са били правилно изследвани, трябва да бъдат изхвърлени. И този номер бюлетини трябва да бъде изтрит от резултатите".

Благодарение на Пенсилвания Джо Байдън премина границата от 270 електори, за да спечели президентските избори.