"Голяма част от общинските лечебни заведения най-вероятно няма да могат да подпишат договори с Националната здравноосигурителна каса. При нас разпадът е неминуем. В момента само изпълняваме, не се справяме със ситуацията. Подадени оставки, напуснали сестри и лекари. Догодина ще стане така, че ако епидемията отмине, тогава няма да можем да окомплектоваме кадрово болниците".

За това алармира в интервю за БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници и директор на  болницата в Чирпан. По думите му начинът, по който се въвеждаха противоепидемични мерки от началото на пандемията досега, е предупределил и начина, по който се развива сега заболеваемостта. 

"Това накара хората сега да не вярват. Българинът е такъв по природа. Българинът е много пъти лъган и когато за пореден го излъжеш или му кажеш нещо преувеличено, той вече не вярва и не се пази", заяви Тотев.

Д-р Тотев припомни, че сдружението на общинските болници не приема предложението всички болници да бъдат „мръсни“ - тоест навсякъде да има отделения за лечение на коронавирус. Причината - не всички могат да реагират с адекватно на COVID лечение. „Кревати и помещения имаме, но нямаме хора, които да лекуват“, обясни лекарят. 

В момента в болницата, на която той е начело, трябва 1/4 от леглата да станат за болни с вируса. "И 200% повече легла мога да направя", уточни д-р Тотев и попита кой ще лекува хората, на тези легла, защото има разлика между креват и болнично легло. И добави:

"Как досега не можехме пневмония да лекуваме, а вече ще можем да лекуваме COVID-19?  Това е нонсенс. България е държава на парадоксите и това доведе до отлив на лекарите, защото те нямат сигурност".

"И докато колегите се натискат да работят в частните болници, ние ги молим да дойдат при нас. Когато вкараш един човек, свикнал да лекува една патология, в едно COVID отделение, коренно различно като начин на работа, този човек или остава и се заразява, или напуска. Целият алгоритъм в болницата започва да страда и я повлича надолу", заяви още д-р Тотев.

В неговото лечебно заведение вече има оставки, а напусналите медицински специалисти дори предизвестията си не са спазили - напуснали са веднага. "Те ще си платят предизвестията, но това мен не ме топли...", обясни директорът.

Д-р Неделчо Тотев анонсира, че предстои целият Управителен съвет на Сдружението да подаде оставка. А един от проблемите е новото законодателство. В частност Закон за публичите предприятия, който засяга и всички лечебни заведения с държавна и общинска собственост, тъй като те за търговски дружества:

"Законът за лечебните заведения е променен така, че лечебните заведения като търговски дружества отиваме към Закона за публичните предприятия и там ръководните тела не могат да работят в собствените си предприятия, тоест, ако остана на поста, не мога да съм лекар". 

"Няма такава държава - лекарите да се броят на пръсти, но да трябва да избират дали да са лекари или управители. Аз си имам професия и тя ми е свидна", заяви д-р Тотев и добави, че е сигурен, че повечето ще предпочетат да продължат да лекуват. Но кой ще дойде да управлява болници в тази ситуация не е ясно. 

Попитан за новия здравен бюджет и разпределението на парите за болници, д-р Тотев обясни, че увеличението в цените на клиничните пътеки, за което се говори, е "жонглиране с числа". Припомни и друго - при встъпването на новия министър на здравеопазването Костадин Ангелов са били обещани допълнители 19 млн. лв. за общинските болници. Оказало се, че всъщност са 6 млн. лв., а от тях още нито една стотинка не е постъпила, твърди председателят на сдружението на общинските болници. Ако до края на годината някакви пари постъпят, на практика болниците ще генерират изкуствена печалба, парите ще отидат за плащане на натрупани задължения, но ще трябва от тях да се плати и данък на държавата. 

Друг проблем е и заложеното повишение на заплатите, което се защитава и от синдикатите. По думите на д-р Тотев няма нищо лошо в увеличенията, но отнякъде трябва да дойдат и парите за тези увеличения.