Министерството на финансите намери формула, с която плащанията на Фонда за гарантиране на влоговете в банките заради кризата с КТБ да бъдат силно ограничени. Обяснението на схемата е гениално в своята елементарност, а именно:

Хората купили депозит в КТБ чрез цесия са сключили търговски договор, който обаче не е договор за сключване на банков депозит.

А от това следва, че те няма да могат да претендират за ползващите се с държавна защита 196 000 лева. И реално държавата ще плаща много по-малко обезщетения на вложителите. 

"Договорите за цесии на депозити в КТБ са напълно законни, но те са право на вземане, а не носят права на банков депозит", обясни финансовият министър Владислав Горанов.

Той уточни, че хората придобили права върху влогове в банката, все пак ще имат права да търсят покриване на средствата си при продажбата на активите на КТБ, но като последни в списъка.

Спецтекстът за депозитите бе включен в актуализацията на държавния бюджет, която беше одобрена от депутатите във временната бюджетна комисия с 15 гласа "за" и петима въздържали се - от ДПС и БСП.

"Актуализацията на бюджета за тази година е узаконяване на неблагоприятното предходно управление, което не постигна целите си", заяви Горанов.

Той уточни, че сегашната актуализация никак не му харесва, тъй като при управлението си той щял да следва политика на строга фискална дисциплина и нисък дефицит.

Според Горанов основните проблеми, налагащи актуализацията, са неизпълнението на приходната част (с 1,6 млрд. лева по-малко са събраните приходи), неовладените проблеми в здравеопазването и приетият Закон за МВР, който е бил гласуван без финансово обезпечение. 

"Без актуализацията на бюджета до края на годината страната ще спре плащанията", уточни Горанов.

Все пак според финансовия министър промяна ще има още догодина.

"В бюджета за 2015 дефицитът ще бъде под или равен на 3 на сто от БВП", заяви той.

Горанов беше категоричен, че това няма да се случи на базата на увеличение на данъците и припомни, че запазването на данъчната система е записано в управленската програма на управляващите.