Реформаторският блок може да се поздрави за новата 2015 г. с единен лидер. Очаква се Блокът да свика конгрес през януари, най-късно февруари и на него най-сетне да избере председател, който да е обединяваща фигура за цялата коалиция.

В момента РБ се управлява на принципа на споделената отговорност, чрез съпредседатели - лидерите на всички формации в него.

"Има желание за свикване на конгрес, но конкретна дата не е посочена още. Нищо по-конкретно от началото на 2015-а. Опира и до това кога ще успеем да подготвим нещата, защото все пак знаете - това ще е трябва да е сериозен форум, доста партии, сериозен дневен ред. Лично аз се надявам по-скоро да стане", заяви пред Клуб Z депутатът от РБ Петър Славов.

Предпоследният опит за свикване на конгрес на Блока за избор на един председател бе бойкотиран от структурите на ДБГ и СДС с мотива, че времето не е удачно - заради наводненията и предизборната кампания през септември. После реформаторите си определиха дата през ноември, но пък пак не случиха на удобен момент, заради преговорите за съставяне на правителство и реденето на властовите позиции. 

Като фаворит за лидер на бъдещия конгрес отново се очертава председателят на ДСБ Радан Кънев, който не зае пост в изпълнителната власт за разлика от колегите си от ДБГ Меглена Кунева и СДС Божидар Лукарски, които станаха съответно вицепремиер и министър на икономиката. Двамата също бяха сред сигурните номинации за председател на Блока. Сега обаче се очаква дори и да бъдат номинирани да си направят отвод, споделиха депутати от РБ. 

Нито Кунева, нито Лукарски обаче отговарят на мобилните си телефони. 

Очаква се на мястото на Кунева за лидер на Блока да бъде номиниран заместникът й в партията Найден Зеленогорски. Преди ден Зеленогорски бе избран и за съпредседател на парламентарната група на реформаторите (заедно с Кънев) - функция, делегирана на Кунева преди да стане член на Министерския съвет. Не е изключено за лидер да бъде излъчена и гражданска номинация, както и тази на депутата Корман Исмаилов ( лидер на НПСД). 

До решението за избор на единен лидер се стигна, след като в разгара на лятото Радан Кънев хвърли оставка като говорител на Блока, обявявайки, че партиите в коалицията не могат да постигнат единство по редица въпроси.