Китайският техногигант Huawei по всяка вероятност планира продажба на бранда си за смартфони Honor. Слуховете индиректно потвърди говорител на бранда пред Android Headlines.

Honor е бюджетната линия на Huawei, която в един момент бе дори по-популярна от основната им серия смартфони. Това бе още по времето, когато Huawei правеше точни копия на iPhone - до последния детайл.

В средния клас Honor често надминаваше конкуренцията, взимайки технологии и функции, появили се предишната година в топ-устройствата на Huawei - подход, който Apple се опитва да приложи с iPhone SE, а Samsung - със своята бюджетна A серия.

Смята се, че сделката ще бъде обявена в края на този месец. Кой е купувачът е мистерия, но по всяка вероятност не е китайска компания.

Основно предимство на продажбата ще бъде възможността на Honor да се измъкне от санкциите на САЩ, които нанесоха сериозен удар на смартфоните на Huawei. Те блокираха възможността на компанията да ползва услугите и приложенията на Google в устройствата си, което пък отблъсна западния пазар. Междувременно продажбите на Huawei растяха в Китай.

Санкциите срещу Huawei обаче са под въпрос, след като демократът Джо Байдън спечели изборите в САЩ. Не е ясно дали САЩ планира да запази всички санкции. В последните седмици все повече американски компании се сдобиха с лицензи да работят с китайската фирма, стига това да не е свързано с 5G хардуерът им.