СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Огромен удар срещу наркомафията нанесе германската Федерална криминална служба в сътрудничество с чешката полиция. Конфискувани са 2,9 тона суровини, приготвени за поризводсвото на 2,3 тона кристал мет с пазарна цена от 184 милиона евро.

Сензационната вест съобщи днес говорител на прокуратурата в Лайпциг, откъдето е била координирана операцията. В нея са участвали криминалните служби на Саксония и Тюрингия, както и тази в Прага.

При конфискуваната суровина от 2,9 тона става въпрос за химикала хлорефедрин. Предвиждало се от нея да бъдат произведени 2,3 тона метамфетамин, известен като кристал мет. Пазарната цена на наркотика, наричан още “сатанинска дрога”, се изчислява на 184 милиона евро.

Подготвяната от месеци полицейска акция е започнала на 5 ноември. До 8 ноември са били претърсени 19 офиса, заведения и жилища на заподозрени нарко-мафиоти. Голямо количестно хлорефедин е било иззето от бар “Шиша”, намиращ се на лайпцигската улица “Виндмюлен”. Задържани са били 7 заподозрени лица.

Общо при обиските силите на реда са иззели 600 000 евро, оръжия и боеприпаси, откраднати лични карти и задгранични паспорти, десетки мобилни телефони.

В бара “Шиша” са били намерени 10 килограма хлорефедрин, опаковани и подготвени за транспорт до Прага. Задържан е бил и куриерът. От него е започнало разплитането на мрежата. Така се е стигнало до задържането на други 7 души в Чехия. В домовете и офисите им също са били открити големи суми пари и огнестрелно оръжие.

Тарторът на бандата е 32-годишен мъж от Лайпциг, чието име не се съобщава. Официално той е регистрирал фирма за търговия с лекарства и химикали. Точно той е поръчал на европейска задгранична фирма доставка на големи количества хлорефедрин с цел производство на метамфетамин.

Следствието е установило, че химикалът, необходим за произвоство на дрогата кристал мет, е бил транспортиран до Чехия в сравнително малки количества – в пакети от 10 и 20 килограма. Куриерите са били изпитани “свои хора”.

Самият наркотик е бил произвеждан в нелегални чешки лаборатории. След това дрогата е била прехвърлена по канал в Германия. Тя е стигала до консуматорите чрез търговски посредници.

Търговията с хлорефедрин не е под възбрана. Легално обаче този химикал може да се използва единствено за научни цели.
По повод нанесения удар на наркомафията днес президентът на германската Федерална криминална сружба Йорг Цирке заяви:

“Кристал мет води до бързо пристрастяване и е изключително опасен за здравето наркотик. Нанесеният сега удар върху мафията е отромен успех. Разкритията красноречиво говорят, че тук отново става въпрос за международна престъпна мрежа и за огромни печалби. Докато досега големи колическва химикали за производство на дрога са били внасяни предимно от Китай, в конкретния случай става болезнено ясно, че има нов опасен феномен – с тази дейност за се заели и германски граждани. Успешното ни сътрудничество с чешките колеги ясно показва от какво огромно значение е съвместната работа на международно ниво.”